Asento vaikuttaa lääkkeen tehoon: tabletti liukenee nopeimmin oikealla kyljellä maaten

”Olimme hyvin yllättyneitä siitä, että asennolla oli niin valtaisa merkitys tabletin liukenemiselle.”

Lääkeaine vapautuu nopeammin oikealla kyljellä maatessa.

5.10. 2:00

Pilleri tai lääkekapseli on kätevää ottaa suun kautta, mutta nielaisun jälkeen lääkkeen tie on mutkikkaampi.

Omalla asennolla voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti lääkeaine vapautuu elimistön käyttöön, osoittaa Physics of Fluids -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Tabletin hajoamiseen vatsassa vaikuttavat paitsi lääkkeen ominaisuudet myös mahalaukun seinämien ja sisällön liikkeet sekä mahdolliset suoliston kouristukset.

Kaikki nämä tekijät ratkaisevat, miten nopeasti lääkeaine pääsee mahalaukusta pohjukaissuoleen ja sitä kautta imeytymään elimistöön.

Asiaan voi myös vaikuttaa itse, osoittaa Johns Hopkinsin yliopiston professorin Rajat Mittalin ja hänen työtovereidensa tutkimus.

Ryhmä kehitti mahalaukun rakennetta ja toimintaa jäljittelevän tietokonemallin ja tutki sillä tilannetta, jossa henkilö makaa eri asennoissa 45 asteen kulmassa tai on pystyssä lääkettä ottaessaan.

”Olimme hyvin yllättyneitä siitä, että asennolla oli niin valtaisa merkitys tabletin liukenemiselle”, Mittal huomauttaa yliopistonsa verkkosivulla.

Lääkeaineen pitää yleensä päästä suolistoon asti tehotakseen. Tabletti kannattaa siis ohjata suoraa päätä mahalaukun alaosaan, josta sillä on lyhyt matka pohjukaissuoleen.

Temppu onnistuu parhaiten ottamalla lääke oikealla kyljellä maaten. Silloin tabletti hajoaa ja sen sisältö vapautuu yli kaksi kertaa nopeammin kuin pystyasennossa nieltynä.

Hitaimmin lääke mallinnuksen mukaan liukenee, jos se otetaan vasemmalla kyljellä maaten. Liukenemiseen kuluu silloin sata minuuttia, kun pystyssä tai selällään otettuna aikaa kuluu 23 minuuttia. Oikealla kylkimakuulla liukeneminen tapahtui jo kymmenessä minuutissa.

”Vanhuksille tai vuoteen omana oleville voi olla valtava merkitys sillä, nauttiiko lääkkeen oikealla vai vasemmalla kyljellään”, virtausfysiikkaa tutkiva Mittal sanoo.

Asennon lisäksi tutkijat selvittivät mallillaan sitä, miten mahalaukun tyhjenemistä hidastava gastropareesi vaikuttaa lääkkeen liukenemiseen. Vaivaa aiheuttavat esimerkiksi diabetes ja Parkinsonin tauti.

Kävi ilmi, että sairaus hidastaa pillerin liukenemista yhtä paljon kuin huono asento. Vaikutus vaihtelee gastropareesin eri tyyppien mukaan.

Jatkossa tutkijat aikovat mallintaa myös sitä, miten asento ja gastropareesi vaikuttavat ruoan sulatukseen mahalaukussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat