Miksi ihmiset haluavat olla kuuluisia?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös lihapaketin suojakaasun hajua, hiusten vaalenemista auringossa ja minttupastillien viileyttä. Ja miksi kieli on karhea?

Thaimaalaisen popyhtyeen Sweat16:n jäsenet hyvästelivät fanejaan kesällä, kun ryhmä lopetti.

28.10. 3:00

Venla Virtanen, 9

Varsinkin monet nuoremman ikäpolven ihmiset jakavat itsestään paljon tietoa sosiaalisessa mediassa.

Suuri osa niin tekevistä saa esimerkiksi hyväksyntää, suosiota ja huomiota kaveriporukassa. Tiedetään, että kuuluminen ryhmään on ihmisen perustarpeita.

Jotkut haluavat olla myös laajemmin kuuluisia. Monet heistä tavoittelevat sellaista päästäkseen valtaan, ajaakseen tärkeäksi näkemäänsä asiaa tai saadakseen rahaa.

Esimerkiksi poliitikko tarvitsee julkisuutta, jotta saa riittävästi ääniä ja pääsee kansanedustajaksi. Julkisuus siis auttaa heitä tekemään työtään.

Muun muassa somevaikuttajat ja bloggaajat puolestaan tekevät usein kuuluisuudesta itselleen tuottavan ammatin.

Jotkut nauttivat kuuluisaksi tulemisesta myös muutoin. Eri ihmisillä on hyvin erilaiset henkilökohtaiset syyt siihen, miksi he haluavat laajasti huomiota.

Kulttuuri myös muokkaa paljon ihmisten toiveita. Tutkimusten mukaan kilpailuhenkiset, kunnianhimoiset ja ulospäin suuntautuneet ihmiset pärjäävät paremmin monissa nykykulttuurin töissä ja tehtävissä.

Useat eivät kuitenkaan halua olla kuuluisia. Tutkimuksissa on osoitettu, että onnellisuutta haluavat ihmiset eivät yleensä juurikaan tavoittele kuuluisuutta. Tunnettuudella on myös varjopuolensa, sillä yksityisyys saattaa kaventua.

Salli Hakala

viestinnän yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto

Lihasta voi vapautua rikkiä, joka haisee vähäisinäkin pitoisuuksina.

Miksi lihapaketin suojakaasu haisee pierulta?

Samuel Pihlaja, 11

Lihapakkaukset ovat hyvin tiiviitä, jotta niiden suojakaasut pysyvät sisällä avaamishetkeen saakka. Kaasuina käytetään useimmiten hiilidioksidia ja typpeä.

Typpi on täysin hajuton kaasu. Hiilidioksidi puolestaan haisee pistävän happamalta, kun sen pitoisuus on hyvin korkea.

Suomessa ei yleensä pakkaamisessa käytetä niin paljon hiilidioksidia, että se ainakaan yksinään aiheuttaisi voimakkaan tuoksun.

Tuoksua aiheuttaa myös lihasta peräisin olevat haihtuvat aineet. Ne vapautuvat, kun liha muuttuu säilytyksen aikana.

Erityisesti rikki eri muodoissa saattaa haista, vaikka sen pitoisuus olisi hyvin pienikin. Rikkiä voi vapautua erityisesti kypsennetystä lihasta. Rikin hajua ihmiset kuvailevat usein pierumaisena.

Eli jos pakkausta avatessa haisee pierulta, hajun aiheuttaa lihan rikki ja mahdollisesti suojakaasun hiilidioksidi.

Jos haju haihtuu pian avaamisen jälkeen, ei siitä tarvitse olla huolissaan. Jos liha haisee epämiellyttävältä pidempään, on syytä epäillä sen pilaantuneen.

Hanna Koivula

pakkausteknologian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto

Hiuksissa on yhdistettä, joka hajoaa auringonvalossa. Se ei ole vaaraksi.

Miksi aurinko ruskettaa ihoa, mutta vaalentaa hiuksia?

Julius Mäkinen, 12

Ihon pigmenttisolut eli melanosyytit aistivat, kun auringon ultraviolettivalo eli UV-valo kohdistuu ihoon. Melanosyytit alkavat tuottaa silloin ihoa suojaavaa melaniini-ainetta ihoon. Tällöin iho ruskettuu.

Melaniinin merkitys on hyvin olennainen. UV-säteilyn aiheuttama ihosyöpä melanooma on kaikissa länsimaissa voimakkaimmin yleistyvä syöpä.

Melaniinin suojan varaan ei voi pelkästään laskea. Ihon ruskettaminen ei ole suositeltavaa. Auringossa ollessa kannattaa iholla käyttää aurinkorasvaa.

Hiusten sisältämä melaniini puolestaan hajoaa UV-valon vaikutuksesta, jolloin hiukset vaalenevat. Hiusten vaalenemisesta ei ole haittaa ihmisen terveydelle.

Myös ihon sisällä sijaitsevissa karvatupissa on pigmenttisoluja. Ne tuottavat melaniinia, jonka ansiosta uudet kasvavat hiukset ovat jälleen entisenvärisiä.

Kari Saarinen

ihotautien erikoislääkäri

Mehiläinen

Minttupastillin mentoli hälyttää suun kylmää aistivia reseptoreita.

Miksi minttupastillit tuntuvat viileiltä, kun niitä syö?

Einari Leppänen, 9

Minttupastillin tärkeä aromia antava aine on mentoli, joka tuottaa myös viilentäviä tuntemuksia suussa. Samaa ainetta käytetään myös monissa muissa pastilleissa.

Vaikutus perustuu siihen, että mentoli pystyy aktivoimaan suussa sijaitsevia kylmän aistimuksen reseptoreja eli vastaanottajia. Mentoli sopii juuri sopivasti suun solujen pinnalla sijaitseviin kylmäreseptoreihin.

Reseptorit herättävät hermopäätteitä, jotka kuljettavat tiedon viileästä aistimuksesta aivoihin, vaikka todellisuudessa suun lämpötila ei muutukaan.

Mentoli saa aikaan saman viilentävän tuntemuksen myös iholla. Ainetta käytetään erilaisissa viilentävissä hauteissa ja geeleissä.

Anu Hopia

elintarvikekehityksen professori

Turun yliopisto

Kielen karheus muun muassa helpottaa ruuan käsittelyä.

Miksi kieli on karhea?

Martti Laine, 9

Ihmisen kielen pinnan karhea rakenne helpottaa ruuan käsittelyä ja nielemistä sekä suojelee alla olevaa limakalvoa. Kielemme osallistuu myös puhumiseen.

Karheus johtuu pikkuruisista rihmanystyjen rihmoista, joita kielen pinnalla on runsaasti. Ne ovat niin pieniä, ettei niitä voi erottaa paljaalla silmällä.

Rihmojen karheus muodostuu hilseilevistä soluista, joihin kiinnittyy paljon terveydelle tärkeitä pieneliöitä.

Kielessä on myös esimerkiksi pieniä sileitä nystyjä. Niissä on niin sanottuja makusilmuja makujen aistimista varten. Nuo nystyt näkyvät punaisina ja pistemäisinä muodostumina rihmanystyjen välissä. Ne eivät kuitenkaan vaikuta karheuteen.

Muilla eläimillä kuin ihmisillä kielen karheus johtuu eri asioista. Esimerkiksi pieneläimiä saalistavien nisäkkäiden, kuten saukon ja ahman, kielen nystyt ovat suippomaisia ja suuntautuneet nieluun. Näin kieli estää saaliin pääsyn karkuun ja ohjaa nieluun päin helpottaen nielemistä.

Kissoilla puolestaan kielen etuosassa olevat karheat nystyt ovat tärkeitä etenkin nesteen litkimisen kannalta. Takaosan suippomaiset nystyt ovat saalistuksen kannalta tärkeitä.

Arja Kullaa

suulääketieteen professori

Itä-Suomen yliopisto

Lähetä kysymys, kysyjän koko nimi ja ikä osoitteeseen hs.tiede@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat