Ihmiset ja kakadut taistelevat roska-astioista Australiassa – tilanne kiihtynyt jo nokitteluksi

Kakadut kampeavat roskiksia auki. Ihmiset yrittävät estää ovelia siivekkäitä.

Kultatöyhtökakadu on juonikas.

19.9. 2:00 | Päivitetty 19.9. 7:11

Kerroimme viime vuonna, kuinka ovelat kakadut ovat oppineet avaamaan roska-astioiden kansia Sydneyssä Australiassa.

Linnuista on tullut yhä juonikkaampia. Tilanne on nyt eskaloitunut siihen pisteeseen, että tutkijat puhuvat jo lajien välisestä kilpavarustelusta. Selviääkö voittajaksi Homo sapiens, lajinimeltäänkin viisas, vai kultatöyhtökakadu, Cacatua galerita?

Kaikki alkoi, kun muuan lintu hoksasi, miten roska-asian saranoidun muovikannen voi kammeta auki. Se ei ole linnulle ihan helppo temppu.

Sitten toiset kakadut oppivat niksin. Nyt Sydneyn esikaupungeissa on valtoimenaan roskia kadunvarsilla, kun linnut tonkivat ruokaa.

Ihmiset yrittävät taistella vastaan esimerkiksi laittamalla erilaisia painoja kannen päälle. Mutta linnut jaksavat yhteistuumin työntää tiiliskivenkin maahan.

Asukkaiden ahdinkoa pahentaa, että astioita ei voi esimerkiksi lukita, koska roska-auton pitää saada ne tyhjennettyä.

Current Biology -tiedelehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa seurattiin lintujen ja lähiöasukkaiden erilaisia strategioita taistelussa roska-astioista.

Tutkijoiden mittapuulla linnut ovat päihittäneet alkeellisemmat suojakeinot, mutta eivät vielä ole kyenneet murtamaan tason 4 ja 5 suojauksia.

Nelostaso tarkoittaa esimerkiksi saranan väliin työnnettyä kenkää, joka estää lintua heilauttamasta kantta auki. Vitostason kakadusuoja on jokin kiinteästi kanteen sidottu paino tai vaikka narun varassa roikkuva kivi.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 3 200:aa roskasäiliötä eri alueilla ja havaittiin, miten tietyillä alueilla ihmisillä on erilaisia suojakeinoja ja linnuilla puolestaan erilaisia avausstrategioita.

Tilanne muistuttaa siis alueittain etenevää kilpavarustelua.

Papukaijalintuihin lukeutuvat kakadut ovat tunnetusti fiksuja. Lintujen kehitys on niin nopeaa, että pian ne oppivat varmaan käyttämään terveydenhuollon Apotti-järjestelmää. Siihen ei ihminen toistaiseksi ole kyennyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat