Opetusheittimen kuva saadaan liikkumaan

Audiovisuaalisuus opetuksessa kiinnosti näyttelyssä Helsingissä.

19.9. 2:00

Syyskuussa 1972: Kun opetusheittimellä kankaalle heijastettu kuva elää, liikkuu, on kysymyksessä hauska näköharha. Elokuvaa vastaava liikevaikutelma saadaan aikaan heittimeen kiinnitetyllä polarisointilaitteella.

Näin voi opettaja tai luennoitsija havainnollistaa esimerkiksi hammasrattaiston toimintaperiaatteen. Kuulijat saavat käsityksen laitteesta, kun se on käynnissä.

Wulffilla Helsingissä järjestetyssä audiovisuaalisten opetusvälineiden näyttelyssä oli tämäkin laite ihmeteltävänä. Siitä ovat kiinnostuneita etenkin teknilliset oppilaitokset.

Polarisaattorin lasilevy pyörii myötä- ja vastapäivään ja sen nopeutta voidaan säädellä. Polarisaattoria käytettäessä kuvan liikkuvat kohdat varustetaan polarisointimateriaalilla. Materiaalia on saatavissa suoraviivaisia, pyöröliikkeitä sekä säteilypyöriä kuvaavina kalvoina.

Näyttelyssä oli monenlaisia kouluissakin yleisiä opetusheittimiä ja lämpökopiokoneita. Piirtoheittimien A 4-kokoinen kuva-ala on yleistymässä.

Uutuutena esiteltiin pintakuvaheitin, episkooppi, jolla voidaan näyttää piirroksia, kuvia tai tekstiä suoraan kirjoista, lehdistä, esitteistä yms. Episkoopit ovat 1 000—100 markan hintaisia.

Näyttelyssä oli myös kasettiprojektori, toistaiseksi vielä äänetön, mutta äänimalli on tulossa markkinoille. Kasettiprojektorissa voidaan käyttää monen kokoisiä filmikasetteja. Laite kuljettaa filmiä automaattisesti ja kelaa sen esityksen päätyttyä takaisin kasettiin. Laitteen käyttäjän ei tarvitse käsin kosketella filmiä.

Mustat taulut alkavat olla historiaa. Näyttelyssä oli mm. emalipintainen valkoinen ”musta taulu”, johon voidaan kirjoitta erikoiskynällä. Tauluun voidaan myös kiinnittää havaintomateriaalia. Esineet kiinnitetään magneettiteipillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat