Outokumpu ihmettelee jakohihnatutkimusta

Yhtiö muistuttaa, että aikaisemmassa tutkimuksessa kuonaa sisältävällä murskeella ei ollut yhteyttä jakohihnojen ongelmiin.

20.9. 14:11

Outokumpu-yhtiö julkaisi tiistaina vastineen, jossa yhtiö sanoo ihmettelevänsä tuoretta Oulun yliopiston tutkimusta jakohihnojen rikkoutumisesta Oulun alueella. Lähteeksi nousi asfaltissa käytetty Outokummun OKTO-murske, joka sisältää kuonaa.

”Olemme yllättyneitä saaduista tuloksista, sillä ne poikkeavat aiemmin toteutetusta, riippumattomien tahojen tekemästä tutkimuksesta”, tiedote toteaa.

Outokumpu mainitsee, että murskeen vaikutusta autojen jakohihnaongelmiin tutkittiin jo Aalto-yliopistossa vuonna 2014, jolloin toimeksiantajana oli Liikennevirasto.

Tuon tutkimuksen päätulos oli, ettei OKTO-murskeella ollut osuutta autojen jakohihnojen vaurioihin. Päätelmä oli yhtiön mukaan se, että hihnat rikkoutuvat todennäköisesti korroosion ja moottoritilaan kertyvän pölyn takia.

Useat automerkit ovat yhtiön mukaan kärsineet jakopään ongelmista Euroopassa OKTO-murskeesta riippumatta. Taustalla on muun muassa se, että autoteollisuus käyttää yhä keveämpiä materiaaleja sekä huoltovälien pidentyminen.

Oulun alueen jakopääongelmia pitää yhtiön mukaan tutkia perusteellisemmin.

Yhtiö myös toteaa, ettei Oulun yliopisto ei ole esittänyt riittäviä tietoja jakopääongelmien luonteesta, korjattujen autojen ajokilometrimääristä tai huolto-ohjelman noudattamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat