Vauva maistaa jo kohdussa, mitä äiti syö – kokeessa lehtikaali veti totiseksi, porkkana hymyilytti

Tutkijat kuvasivat ultraäänellä sikiöiden ilmeitä kohdussa.

Ultraäänikuvia sikiöiden ilmeistä.

24.9. 17:56

Onko sinulla lapsuudesta huonoja makumuistoja?

Uuden tutkimuksen mukaan niitä voisi periaatteessa syntyä jo kohdussa. Englantilaisen Durhamin yliopiston kiintoisa tutkimus osoittaa, että sikiöt maistavat ruoan, jota äiti syö.

Asia todennettiin kuvaamalla sikiöiden ilmeitä ultraäänellä, kun äidit olivat nauttineet joko porkkanaa tai lehtikaalia. Vauvojen makuaistia ei aiemmin ole tällä tavalla tutkittu ennen syntymää.

"Oli aika huimaa nähdä sikiöiden ilmeet", sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, psykologian tohtori Beyza Ustun Durhamin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkimukseen värvättiin sata odottavaa äitiä, nuorimmat heistä 18-vuotiaita ja vanhimmat nelikymppisiä. Maistamiskokeet tehtiin laboratoriossa sekä 32. että 36. raskausviikoilla.

Äidit jaettiin kolmeen ryhmään. Osa sai syödäkseen lehtikaalijauhetta sisältävän kapselin ja osalla kapselissa oli porkkanajauhetta. Kolmas ryhmä toimi verrokkina.

Ruoka-aine oli jauhettu kapseleihin, jotta maku säilyisi ruoansulatuksessa pidempään. Kun kapseli oli matkannut äidin elimistössä 20 minuuttia, tutkijat alkoivat kuvata sikiöiden ilmeitä kohdussa ultraäänellä.

Kaali ei ollut sikiöiden mieleen. Sen maku väänsi useammankin sikiön kasvot mutrulle. Sen sijaan porkkana jopa hymyilytti. Makuaistimukset välittyvät sikiölle lapsiveden kautta, jossa pienokainen elää.

Kaali ja porkkana valittiin tutkimukseen siksi, että ne ovat melko vahvan makuisia. Vauvat saattavat aistia kaalin melko kitkeränä, kun taas porkkana on makeampi.

Tutkimus osoitti selvästi, että sikiöt reagoivat äidin nauttimaan ruokaan. Ainakin raskauden loppuvaiheessa ne siis todennäköisesti maistavat ainakin osan siitä, mitä äiti syö.

"Löydös auttaa ymmärtämään maku- ja hajureseptoriemme ja makuihin liittyvien muistikuvien kehitystä", sanoo hajuaistin kehitykseen erikoistunut professori Benoist Schaal tiedotteessa.

Tutkijat pohtivat, että vauvoja voisi siedättää tiettyihin makuihin jo kohdussa. Seuraavaksi he aikovatkin tutkia näillä samoilla, nyt jo syntyneillä lapsilla, miten nämä vauvat reagoivat samoihin makuihin ulkomaailmassa.

Vai käykö niin päin, että kaali maistuu entistäkin huonommin?

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat