Pommikiitäjäinen on luonnon oma raketinheitin – Hyönteinen ampuu sarjatulella

Pommikiitäjäinen ampuu julmaa nestettä.

Pommikiitäjäinen ruiskauttaa lientä peräpäästään. Kuvassa näkyvät myös pihdit, joilla hyönteistä ahdisteltiin.

3.10. 2:00 | Päivitetty 3.10. 6:16

Yhdysvallat lahjoittaa Ukrainalle lisää Himars-raketinheitinjärjestelmiä. Ne ovat osoittautuneet erinomaisen tehokkaiksi vihulaisen torjunnassa.

Myös eläimet osaavat puolustautua ampumalla. Luonnon asejärjestelmistä ehkä häkellyttävin on kehittynyt pommikiitäjäiselle. Se ruiskuttaa peräpäästään kiehuvaa ja syövyttävää nestettä sarjatulella niin, että pauke kuuluu ja savu nousee.

Pommikiitäjäisiä on lukuisia lajeja ympäri maailmaa. Niiden lajinimet ovat hyvin kuvaavia, esimerkiksi Brachinus explosus, explodens, ejaculans sekä bellicosus, joka tarkoittaa sotaisaa.

Monet hyönteiset muurahaisista alkaen osaavat ruiskuttaa happoa hyökkääjän päälle, mutta pommikiitäjäiselle on kehittynyt eräänlainen kaksikomponenttiräjähde. Sen peräpäässä ovat rauhaset ja kaksi erillistä pussia, joista toisessa on hydrokinonia ja toisessa vetyperoksidia. Kun kiitäjäistä härnätään, se lataa aseensa.

Kemikaalit valuvat onteloon, jossa ne sekoittuvat. Syntyy hurjasti lämpöä tuottava eksoterminen reaktio. Otus alkaa tulittaa kiehuvaa lientä peräpäästään: pop-pop-pop-pop!

Neste on jopa sata-asteista, erittäin ärsyttävää, ja lentää kymmenen metriä sekunnissa. Kiitäjäinen itse ei vahingoitu, sillä kiehuva liemi poistuu ötökästä hyvin ripeästi. Eräät lajit osaavat jopa taivutella takaruumistaan ja tähdätä 360 astetta ympärilleen.

Ötökän taidonnäytettä voi ihailla vaikka David Attenboroughin juontamassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n luonto-ohjelmassa, joka löytyy Youtubesta hakusanalla ”bombardier beetle”.

Itse Charles Darwin oli kerran etsimässä metsästä eräitä kuoriaisia ja löysikin kaksi, jotka poimi käsiinsä. Mutta sitten hän näki vielä yhden, joka oli sekin saatava mukaan.

Kädet olivat jo täynnä, joten Darwin laittoi yhden ötökän hampaidensa väliin voidakseen poimia kolmannen. Se oli virhe. Otus oli kiitäjäinen, joka ruiskutti kemikaalinsa suoraan kurkkuun.

Darwin valittelee eräässä kirjeessään, että siinä menivät menoihinsa kaikki kuoriaiset karvasta nestettä nieleskellessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat