”Taikasienistä” voi olla apua alkoholiongelmaisille – Kaksi annosta psykedeelejä sai koehenkilöt vähentämään juomistaan selvästi

Psilosybiinin ja terapian avulla juominen väheni jopa 83 prosenttia.

Tajunnantilan muutoksia aiheuttavat niin sanotut taikasienet sisältävät psilosybiini-molekyylejä.

13.10. 2:00 | Päivitetty 13.10. 6:15

Psykedeelisiä vaikutuksia aikaansaavasta psilosybiinistä voisi olla apua alkoholin kanssa kamppaileville, kertoo uusi yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimuksessa 50 alkoholin suurkuluttajaa kävi läpi 12 istunnon psykoterapiajakson, jonka yhteydessä he nauttivat kaksi annosta tiettyjen sienilajien sisältämää psilosybiiniä. Niin sanotut taikasienet saavat aikaan tajunnantilan muutoksia ja eläväisiä näkyjä.

Puolet 25–65-vuotiaista koehenkilöistä lopetti jakson jälkeen juomisen kokonaan ainakin puolen vuoden seurantajakson ajaksi. Ylipäänsä koehenkilöryhmässä alkoholin riskikäyttö väheni 83 prosenttia.

Alkoholin ongelmakäytöllä tarkoitettiin tutkimuksessa yhdysvaltalaista määritelmää. Siinä raja menee miehillä viidessä päivittäisessä alkoholiannoksessa ja naisilla neljässä annoksessa, ja tällaisia juomispäiviä piti olla edellisen kuukauden aikana vähintään neljä.

Osallistujille oli diagnosoitu alkoholiriippuvuus.

Tutkimusta vetivät New Yorkin ja New Mexicon lääketieteellisten yliopistojen psykiatrit, ja sen julkaisi Yhdysvaltain lääkäriliiton JAMA Psychiatry -tiedelehti.

Psykedeelisille aineille on asetettu viime vuosina suuria toiveita. Tutkimuksissa psilosybiinin on osoitettu tuovan apua esimerkiksi vaikeaan masennukseen, kun muut keinot eivät ole tepsineet.

Psykedeelien tutkimus oli jäissä lähes 50 vuotta. Sienistä saatavaa psilosybiiniä ja kemiallisesti valmistettavaa lsd:tä tutkittiin aikoinaan paljonkin, mutta värikkäät hippivuodet toivat aineille huonon leiman. Laittomiksi huumausaineiksi luokiteltujen psykedeelien tutkimus loppui 1970-luvun alussa kuin seinään.

Psilosybiini ja lsd eivät ole myrkyllisiä. Ne eivät vaurioita elimistöä mutta aiheuttavat voimakkaita tajunnantilan muutoksia etenkin suurina annoksina. Psilosybiinin vaikutus kestää 2–6 tuntia, lsd:n pidempään.

Tyypillisesti aineet vahvistavat aisteja ja vapauttavat ihmisen ajattelua. Käyttäjä kokee värit ja musiikin tavallista voimakkaammin ja voi vaipua meditatiiviseen tilaan. Moni on kuvannut kokemusta jopa hengelliseksi. Aineet voivat muokata totuttuja ajatusmalleja ja avata käyttäjälle uusia näkökulmia maailmaan.

Muutamia vuosia sitten tehdyssä tutkimuksessa viisi vaikeaa masennusta sairastavaa henkilöä kertoi parantuneensa kokonaan, kun heille oli valvotuissa oloissa annettu kaksi annosta psilosybiiniä.

Niin ikään pari vuotta sitten tehdyssä, 24 koehenkilön tutkimuksessa masennusoireet lievenivät myös merkittävästi.

Lue lisää: ”Taikasienien” psykedeeli suojaa huume­koukulta, ilmeni laajassa tutkimuksessa

Nyt tutkittiin siis psilosybiinin tehoa alkoholismiin. Tutkimukseen värvättiin 95 ihmistä, joilla oli rankahko historia alkoholin kanssa. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toisille annettiin psilosybiiniä, ja toinen ryhmä toimi verrokkina. Verrokkiryhmä sai erästä antihistamiinia, jolla on lähinnä väsyttävä vaikutus.

Ainetta annettiin terapian yhteydessä yhteensä kaksi kertaa. Aine nautittiin aamulla, ja koehenkilöiden tuli pysytellä terapeutin huoneessa valvonnassa kahdeksan tuntia. He saivat kuunnella rauhoittavaa musiikkia ja vaipua omiin ajatuksiinsa sohvalla unimaski päässään.

Käytetty annos oli 25 milligrammaa psilosybiiniä eli verrattain suuri. Yksi koehenkilöistä, 69-vuotias Mary Beth Orr kuvasi jälkeenpäin tuntemuksiaan The New York Times -lehdelle:

”Se oli kuin upea show, jossa syöksyin tunnelin läpi ja jumalalliset hahmot katsoivat minua seinien raoista.”

Orr makasi silmät suljettuina sohvalla kahden terapeutin valvonnassa. Hän kertoo kokemuksen olleen vapauttava ja ajatusmaailmaa muuttava. Aineen vaikutuksen alaisena hän pystyi käsittelemään erästä ongelmallista ihmissuhdettaan.

Ennen koetta Orr joi alkoholia joka ilta. Nyt, kolme vuotta koetilanteen jälkeen, hän sanoo alkoholinkäyttönsä olevan hallinnassa.

Psykedeelit eivät ole välttämättä täysin haitattomia.

Koe oli periaatteessa kaksoissokkoutettu, eli tutkijoiden sen paremmin kuin potilaidenkaan ei ollut tarkoitus tietää, saiko potilas vaikuttavaa ainetta vai lumelääkettä. Psilosybiinin luonteesta johtuen tämä ei kuitenkaan toteutunut, sillä sekä potilaat että terapeutit arvasivat, kumpaa oli nautittu.

Myös lumelääkkeenä toimivaa histamiinia saanut verrokkiryhmä vähensi tutkimusjakson jälkeen juomistaan. Pelkästään 12 istunnon psykoterapialla on siis voinut olla vaikutusta. Psykedeelejä saaneella ryhmällä vaikutukset olivat kuitenkin huomattavasti suuremmat.

Tulokset ovat lupaavia, mutta tutkijat kirjoittavat, että lisää tutkimusta tarvitaan vielä. Vaikka psykedeelit eivät myrkytä elimistöä, ne eivät välttämättä ole täysin haitattomia.

Hyvin herkille tai psykoosiin taipuvaisille ihmisille kokemus voi olla myös ahdistava varsinkin suuremmilla annoksilla. Kokeet on erittäin tärkeä tehdä valvotuissa ja koehenkilölle turvallisissa oloissa.

Tutkimuksen yhteydessä julkaistussa näkökulma-artikkelissa kolme yhdysvaltalaispsykiatria korostaa niin ikään, että psykedeeleissä voi olla potentiaalia, mutta niitä ei tulisi pitää kaiken parantavina ihmelääkkeinä.

Tutkimuksissa on edettävä varoen, jotta kaikki hyödyt ja riskit saadaan selville, he kirjoittavat.

Lue lisää: Pitäisikö psykedeeliset huumeet laillistaa? Lääkäri Antti Hupli ja hänen tutkijaveljensä ajavat Suomen huumelakien täysremonttia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat