SpaceX:ää kaavaillaan Hubblen pelastajaksi

Yksityinen avaruusalus Dragon kohottaisi Hubblea ylemmäs radallaan – muuten Hubble tipahtaa mereen ennen vuotta 2030.

SpaceX:n kapseli Endeavor lähestyy ISS-avaruusasemaa 24. huhtikuuta 2021. Endeavor toi asemalle joukon astronautteja.

19.10. 2:00 | Päivitetty 19.10. 6:58

Avaruusyhtiö SpaceX voisi ehkä pelastaa avaruusteleskooppi Hubblen.

Hubble on kuvannut avaruutta jo 32 vuotta. Nyt sen päivät alkavat olla luetut. Hubblen kiertorata madaltuu kuukausi kuukaudelta.

Hubble kiertää Maata nyt noin 535 kilometrin korkeudella. Korkeimmillaan Hubble kiersi maapalloa 579 kilometrin korkeudessa.

Avaruussukkula - nimeltään myöskin Endeavor - huolsi avaruusteleskooppi Hubblea robottikäsivarrella joulukuussa 1993. Hubble pystyasennossa.

Vuoden 2011 syksyyn asti teleskoopin rataa kohotettiin avaruussukkuloiden avulla tuon tuosta. Kohotus oli kymmeniä kilometrejä kerrallaan.

Sukkulaohjelma lakkautettiin 2011. Niistä ei ole enää apua. Teleskoopilla ei ole myökään omia raketteja, joilla se saisi rataansa ylemmäs.

Jos Hubblen rataa ei nosteta, ottaa tihenevä ilmakehä kaukoputkesta yhä tiukemman otteen.

Rata alkaa madaltua yhä nopeammin. Lopulta ilmakehän kitka kuumentaa ja polttaa jo alas laskeutunutta avaruuskaukoputkea.

Nasan onkin pian pakko suunnitella Hubble ohjaamista mereen niin, ettei noin linja-auton kokoinen kaukoputki vahingoita alas tullessaan ihmisiä tai omaisuutta.

Vielä on tosin yksi vaihtoehto.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa alkaa nyt tutkia uutta keinoa pelastaa Hubble.

Avuksi tulisi yksityisen avaruusyhtiön SpaceX:n rahti- ja henkilöstöalus Dragon. Se voisi ehkä kohottaa Hubblen kiertorataa.

SpaceX voisi lähettää Hubblelle yhden Dragon-kapselinsa. Kapseli voisi ehkä työntää teleskooppia ylemmäs.

Parhaimmassa tapauksessa Dragonin astronautit voisivat myös huoltaa Hubblen laitteita.

Dragonin astronautit voisivat avaruuskävelyllä esimeriksi vaihtaa Hubblen gyroskooppeja. Ne vakauttavat ison teleskoopin ja pitävät sen samassa asennossa radallaan.

”Emme ilmoita päivämääriä, mutta haluamme että asiaa tutkitaan”, sanoi syyskuun lopulla Nasan tiedejohtaja Thomas Zurbuchen.

Nostossa voisi auttaa metallinen rengas, joka kiinnitettiin Hubbleen viimeisellä huoltolennolla jo vuonna 2009.

Renkaan tarkoituksena oli luoda kiinnityspiste tulevaisuuden robottialukselle. Nyt sama rengas voisikin nyt tarjota Dragonille keinon työntää Hubblea ylöspäin.

Radan kohotus voisi tuoda Hubblelle lisää elinaikaa jopa 20–30 vuotta. Tuo aika toteutuu sillä edellytyksellä, että Hubblen muut laitteet kestävät. Se ei ole varmaa.

Nyt SpaceX lentää vain ISS-avaruusasemalle. Se vie sinne rahtia ja vaihtaa astronautteja.

Nasa sai keväällä ja kesällä vietyä avaruuteen Hubblen seuraajan eli James Webb -avaruusteleskoopin. Se vasta aloittelee urakkaansa. Webbin on määrä määrä kestää jopa 20 vuotta.

Hubble on yhä Webbin apuna. Nämä kaksi valovoimaista teleskooppia näkevät avaruuden kohteita erilaisin laittein.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat