Elokapinan mielenosoitus Helsingissä Mannerheimintiellä toukokuussa.

Kuuntele täältä Suojeltu!

Kuusiosainen podcast-sarja kertoo suomalaisesta ympäristönsuojelusta.

Kuusi tarinaa suomalaisen ympäristötutkimuksen ja -suojelun historiasta, 1970-luvulta tähän päivään ja seuraavaankin. Podcast-jaksoissa haastateltavina ovat suomalaiset ympäristötutkijat, jotka kertovat, mitä kullakin vuosikymmenellä oikein tutkittiin, mitä saatiin aikaan ja mikä muuttui.

Suojeltu! löytyy jatkossa useimmista tavanomaisista podcast-palveluista.

Sarjan on toimittanut toimittaja ja tietokirjailija Aino-Mari Tuuri. Suojeltu! on Maj ja Tor Nesslingin säätiön 50-vuotisjuhlavuoden podcast, jonka julkaisevat yhteistyössä Nesslingin säätiö ja Helsingin Sanomat.

Intro

Vajaan neljän minuutin avausosuus esittelee podcastin ja sen päähenkilöt.

Jakso 1

1970-luku! Ympäristöliike pääsee vauhtiin

1970-luvulla Suomen sisävedet olivat likaisimmillaan. Tutkimus toi perustietoa, vesihallitus syntyi ja vesiensuojelu levisi. Tämä kaikki paransi sisävesien tilan nopeasti.

Jakso 2

1980! Miksi metsät kuolevat?

1980-luvulla puhuttivat metsäkuolemat. Ympäristöaiheita lähestyttiin teknologisesti: päästöt ohjattiin suoraan piipuista korkealle taivaalle. Se tuotti uusia ongelmia.

Jakso 3

1990! Eläinoikeudet saapuvat Suomeen

Eläinoikeudet on sanana tullut suomen kieleen vasta 1990-luvulla. Silloin turkistarhaajat ja ympäristöaktivistit mahtuivat vielä saman pöydän ääreen. Mahtuvatko yhä?

Jakso 4

2000! Ilmaston vuosikymmen

2000-luvulla ilmastonmuutos alkoi hallita ympäristötutkimuksen kenttää. Suomalainen joukko nousi ilmakehätutkimuksen huipulle, jossa se on yhä.

Jakso 5

2010! Kuinka ennallistaa jo tuhottua?

Ammattikalastaja, dosentti Tero Mustonen ennallistaa soita ja tutkii napa-alueita. Voiko paikallisia ihmisiä kuuntelemalla tavoittaa jo kadonnutta?

Jakso 6

2020-luku ja tulevaisuus! Ihmisen luonto tarvitsee vallankumouksen

Jaksossa matkataan avaruuteen ja käännetään katse pois ihmisen navasta. Posthumanistisessa ajattelussa myös muilla olevaisilla kuin ihmisillä on oikeuksia ja ne jakautuvat tasaisemmin lajien välillä. Jos nyt löytäisimme Marsista mikrobeja, mitä antaisimme itsellemme luvan tehdä niille?

Ilmasto- ja ennallistamisjaksojen päähenkilöt Markku Kulmala ja Tero Mustonen mainitsevat podcastissa tutkimusten vaikeudet Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan. He kertovat aiheesta tarkemmin tämän päivän HS:ssä:

Lue lisää: Tiedeyhteisön näkymä Venäjälle on nyt sumentunut – Hälyttäviä merkkejä riittää, kuten metaanipäästöt ja jopa virusten karkaaminen ikiroudasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat