Laktoosista energiaa vauvalle

Vanhempia neuvottiin välttämään sokeri- tai hunajaveden juottamista vauvoille. Huolena oli hampaiden reikiintyminen.

31.10. 3:00

Lokakuussa 1972: Sokeri- tai hunajaveden juottaminen on täysin tarpeetonta. Vauvan maitoseokseen lisätään sokeria, jotta lapsi saisi tarvitsemansa energian, ei seoksen makeuttamiseksi.

Tavallisen sokerin käytöstä ollaan luopumassa, ettei lapsi tottuisi makeaan eikä saisi hammasmätää. Ensin tuli fruktoosi eli hedelmäsokeri. Uusinta on käyttää laktoosia eli maitosokeria, joka ei ole yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri.

Helsingin lastenneuvoloiden ylilääkäri Leena Backström kertoo, että laktoosin käytön lisääminen on osa ehkäisevän hammashoidon kampanjaa. Hammasmätä on yleistä jo hyvin pienillä lapsilla.

”Laktoosi on kuitenkin niin kallista, ettei sitä voi noin vain julistaa ainoaksi oikeaksi. Neuvolatyössä on otettava huomioon myös perheiden taloudelliset mahdollisuudet noudattaa annettuja ohjeita.”

”Runsas makean juottaminen on jäänne, josta pitäisi jo päästä eroon", sanoo tri Backström.

Vauva ei tarvitse paljon juotavaa, paitsi kuumeisena tai ripulissa, saunan jälkeen tai hyvin lämpimässä asunnossa. Janojuomaksi sopii sokeroimaton keitetty vesi, ehkä tuoremehulla maustettuna.

”On tietenkin ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat nukkua ja antavat lapselle yöksi tuttipullon. Lapsen ’yöjuopottelussa’ voi kulua jopa kaksi litraa makeaa nestettä. Ei ihme, ettei ruoka maistu ja lapsi käy kalpeaksi", sanoo tri Backström.

Makeat juomat ja ruoat edistävät hammasmädän syntymistä. Sen torjumiseksi on Helsingin neuvolassa jo pari vuotta suositettu fluoritabletteja yli puolivuotiaille.

Vanhemmat voivat ryhtyä antamaan lapselle fluoria oman harkintansa mukaan Tri Backström arvelee, että noin puolet perheistä hyväksyy fluoritabletit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat