Kananlannasta voi tehdä öljyä

Vielä 1970-luvun alussa arvioitiin, että öljyvarat ehtyvät 20 vuodessa.

7.11. 2:00

Marraskuussa 1972: Parin vuoden kuluttua voimme ajaa vaikkapa autoa kananlannasta tislatulla polttoaineella, mikäli on uskomista saksalaiseen siipikarjalehteen.

Lehden mukaan kananlannasta voidaan puristamalla ja kuumentamalla valmistaa raakaöljyä, joka on melkein yhtä hyvää kuin ”normaali” öljy.

Uutinen kananlannan listaamisesta öljyksi ei ole aprillipilaa, vaikka se siltä kuulostaakin, vakuuttaa agronomi Jouko Tiitola Rehuteollisuuden tutkimuslaitokselta Paimiosta. Tiitola luennoi äskettäin Kullaalla kananlannan erikoiskäytöstä ja kertoi tutkimuksesta.

Tiitola pitää valmistusmenetelmää toistaiseksi kalliina, mutta energiavarojen ehtyessä se saattaa kuitenkin tulla käyttöön. Asiantuntijat arvelevat öljyvarojen ehtyvän 20 vuodessa.

Kananlantaraakaöljyn valmistaminen muistuttaa Tiitolan mukaan prosessia, missä maailman öljyvarastot ovat aikanaan syntyneet eloperäisen aineen joutuessa kovan paineen alaiseksi.

Lanta pannaan painekattilaan 380 asteen lämpöön ja 84 ilmakehän paineen alaiseksi. 20 minuutissa kahdesta tonnista lantaa saadaan tonni raakaöljyä ja tonni vettä ja muuta jätettä. Öljy on kalorimäärältään vain vähän huonompaa kuin tavallinen öljy.

Menetelmää pyritään soveltamaan kaikkeen eloperäiseen jätteeseen, myös kasvijätteisiin, kertoo saksalainen lehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat