Kahdeksan viime vuotta olivat kaikki ennätys­kuumia, YK arvioi

Raportin mukaan merkittävien kasvihuonekaasujen pitoisuudet kohosivat viime vuonna ennätyslukemiin. Merenpinnan nousun nopeus on kaksinkertaistunut 30 vuodessa. Erityisesti merien pintavedet ovat lämmenneet nopeasti.

Patikoijia syyskuussa Sveitsin Alpeilla reitillä, joka paljastui jään alta tänä vuonna ensimmäistä kertaa 2 000 vuoteen. Sveitsi on menettänyt jäätiköistään yli kolmanneksen vuoden 2001 jälkeen.

6.11. 16:55

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kiihtyneet, käy ilmi sunnuntaina julkaistusta YK:n raportista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Jos loppuvuoteen 2022 kohdistuvat arviot pitävät paikkansa, jokainen kahdeksasta viime vuodesta oli raportin mukaan keskilämpötilaltaan ennätyksellisen kuuma.

Ilmastonmuutos on tuonut kuumuusaallot, kohottanut merenpintaa, sulattanut jäätiköitä ja lisännyt rankkasateita. Ne kaikki lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla.

Vuodesta 2022 tulee arvioiden mukaan olemaan viidenneksi tai kuudenneksi kuumin koskaan. Tämä huolimatta siitä, että säännöllisesti toistuva La Niña -ilmiö on viilentänyt ilmastoa vuodesta 2020.

Raportin mukaan maapallo on lämmennyt 1800-luvun lopun teollisen vallankumouksen jälkeen yli 1,1 astetta. Noin puolet lämpötilan noususta on toteutunut 30 viime vuoden aikana.

Merkittävimpien kasvihuonekaasujen pitoisuudet kohosivat ennätyssuuriksi viime vuonna. Tilastoissa erottuu erityisesti voimakas kasvihuonekaasu metaani. Sen pitoisuuksissa nähtiin yhden vuoden suurin hyppy mittaushistoriassa.

Metaani on keskipitkällä aikavälillä kymmeniä kertoja vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Se kuitenkin myös häviää ilmakehästä nopeammin kuin hiilidioksidi.

Metaanipitoisuuksien kasvun arvioidaan johtuvan maakaasun tuotantoon liittyvistä vuodoista sekä lihankulutuksen kasvusta.

Viime 20 vuoden aikana erityisesti merien pintavedet ovat lämmenneet vauhdilla, raportti kertoo. Meret varastoivat yli 90 prosenttia siitä lämmöstä, jota ihmisen tuottamat kasvihuone­kaasut aiheuttavat.

Kuumuusaallot merissä ovat myös yleistyneet. Sillä on katastrofaalisia vaikutuksia muun muassa koralliriuttoihin. Raportin mukaan puolen miljardin ihmisen ravinto ja elinkeinot ovat riutoista riippuvaisia.

Jäätiköiden sulamisen takia merenpinnan nousun nopeus on kaksinkertaistunut 30 viime vuoden aikana.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) julkaisi raportin sunnuntaina Egyptissä alkaneen YK:n 27. ilmastokonferenssin yhteydessä. Konferenssia kutsutaan myös nimellä COP27, ja siihen osallistuu edustajia yli 200 valtiosta.

YK:n pääjohtaja António Guterres kutsui raporttia ”ilmastokaaoksen aikakirjaksi”.

”COP27:n alkaessa planeettamme lähettää hätäviestin”, hän sanoi.

Vuonna 2015 solmittiin Pariisin ilmastosopimus, jonka tavoite on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Monet tutkijat pitävät tavoitteen saavuttamista jo nyt hyvin epätodennäköisenä, jopa mahdottomana.

WMO:n johtaja Petteri Taalas sanoo järjestön tiedotteessa, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet ovat niin korkeat, että 1,5 astetta on tuskin enää käsien ulottuvilla.

Taalaksen mukaan on jo liian myöhäistä pelastaa monia jäätiköitä. Tällä on merkittäviä vaikutuksia muun muassa maailman vesiturvaan. Hän muistuttaa, että mitä enemmän lämpötila nousee, sitä pahemmat ovat seuraukset.

Dave Reay, Edinburghin yliopiston ilmastonmuutokseen erikoistuneen instituutin johtaja sanoi AFP:n mukaan, että maailmalla on nyt edessään suunnaton työ vahinkojen rajoittamisessa.

”Jos koskaan on vuosi, jolloin laput maailmanlaajuisen ilmastotoimettomuuden silmillä tulisi hukuttaa, silputa ja polttaa irti, vuoden 2022 tulisi olla se vuosi”, Reay sanoi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat