Mudasta löytyi kymmeniä hyvin säilyneitä antiikin ajan patsaita – ”Hyvin harvinainen löytö”

Patsaiden arvioidaan säilyneen hyvin, koska ne upotettiin veteen noin 2 000 vuotta sitten.

9.11. 11:28 | Päivitetty 9.11. 12:10

Italian Toscanasta on löydetty lukuisia jopa 2 300 vuotta vanhoja pronssipatsaita. Tutkijat arvioivat patsaiden olevan poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Patsaat esittävät kreikkalais-roomalaisia jumalhahmoja kuten terveyden ja puhtauden jumalatarta Hygieiaa sekä valon ja auringon jumalaa Apolloa. Patsaat oli upotettu muinaisen kylpylän veteen ja niiden päällä oli lähes 6 000 pronssista, hopeasta ja kullasta valmistettua kolikkoa.

Arkeologit löysivät 24 isoa patsasta ja muutamia pieniä patsaita loka–marraskuun vaihteessa muinaisten raunioiden kaivaustöiden yhteydessä San Casciano dei Bagnin kaupungissa. Löytöpaikka sijaitsee Rooman kaupungin pohjoispuolella.

”Hyvin tärkeä ja harvinaislaatuinen löytö”, kommentoi arkeologista projektia johtava Siennan Ulkomaalaisten yliopiston apulaisprofessori Jacopo Tabolli Reutersille.

Tabolli arvioi, että mudasta nostetut patsaat koristivat pyhäkköä ennen kuin ne upotettiin rituaalien yhteydessä veteen noin 2 000 vuotta sitten. Ilmeisesti juuri veteen upottaminen säilytti patsaat ehjinä.

Patsaat on poikkeuksellisesti valmistettu pronssista eikä terrakottasta eli poltetusta savesta, kuten monet muut saman ajanjakson patsaat, Tabolli kertoi.

Puhdistamisen jälkeen patsaat on määrä asettaa esille museoon.

Patsaat koristivat pyhäkköä ennen kuin ne ilmeisesti upotettiin tarkoituksella veteen.

Mutainen maasto säilyttänyt patsaat hyvässä kunnossa.

Patsaslöydön alueella sijaitsi aikanaan kylpylä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat