Manalan jumalan temppelin alta löydettiin yli kilometrin pituinen antiikin tunneli

Tunneli on tutkijoiden mukaan täydellinen kopio Kreikassa sijaitsevasta Eupalinoksen tunnelista. Egyptin tunneli rakennettiin Ptolemaiosten dynastian aikana.

Yli kilometrin pituinen tunneli löydettiin Egyptistä Osiriksen ja Isiksen temppelin alta.

12.11. 13:02 | Päivitetty 12.11. 13:48

Egyptissä arkeologit ovat löytäneet yli kilometrin pituisen tunnelin Taposiris Megalen muinaiskaupungista, Live Science -lehti kertoo.

Tunnelin löysi arkeologiryhmä, johon kuului Egyptin matkailu- ja antiikkiministeriön tiedotteen mukaan tutkijoita Egyptistä ja Dominikaanisesta tasavallasta.

Tunneli löydettiin egyptiläisjumalille Osirikselle ja Isisille omistetun temppelin alta. Osiris oli muun muassa maaperän hedelmällisyyden ja manalan jumala. Äitiyteen yhdistetty Isis puolestaan oli Osiriksen puoliso ja sisko.

”[Tunneli] on täydellinen kopio Eupalinoksen tunnelista, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä antiikin ajan insinööritaidon taidonosoituksista”, arkeologisia kaivauksia johtanut Kathleen Martínez sanoi Live Sciencelle.

Eupalinoksen tunneli on tunnettu matkailunähtävyys Samoksen saarella Kreikassa.

Molemmat tunnelit kuljettivat vettä kaupunkiensa asukkaille. Egyptin tunneli on kaksi metriä korkea ja se sijaitsee 20 metriä maan pinnan alla.

Vierailija oli saapunut tutkimaan Sámoksen saarella sijaitsevaa Eupalinoksen tunnelia huhtikuussa.

Taposiris Megale temppelikompleksi on nähnyt ajan saatossa paljon mullistuksia ja osa siitä on veden alla. Tunneli rakennettiin Ptolemaiosten dynastian aikana, joka ulottui vuodesta 304 eaa. vuoteen 30 eaa.

Tunnelista löydettiin myös muun muassa kaksi alabasterista tehtyä päätä. Yksi niistä esittää mitä todennäköisimmin kuningasta ja toinen puolestaan jotakuta muuta korkea-arvoista ihmistä.

Rakentamisen aikaan Taposiris Megalessa asui 15 000–20 000 ihmistä. Muinaiskaupunki sijaitsee Välimeren rannalla noin 50 kilometrin päässä Aleksandriasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat