Nasan raketti lähti kohti Kuuta: tältä näyttää Maa aluksesta kuvattuna

Kuuraketti Artemis 1:n kohosi Maan kiertoradalle keskiviikkona aamulla kello 8.47 Suomen aikaa. Lähtö lykkääntyi kolmesti elo–marraskuun aikana.

15.11. 21:14 | Päivitetty 17.11. 11:48

Kuuraketti Artemis 1 kohosi Maan kiertoradalle Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta keskiviikkona aamulla. Kello oli lähdön hetkellä 8.47 Suomen aikaa.

Artemis 1:n kantoraketti SLS kohosi sitten näyttävästi aina Maan kiertoradalle kahdeksan ja puolen minuutin nousun jälkeen, kertoo verkkosivu Space.com.

Raketti kohosi lähtöalusta 39B:ltä. Lento on Yhdysvaltain avaruusraketin ison hankkeen eli kantoraketti SLS:n neitsytlento.

Miehittämättömällä lennolla raketin kärjessä on miehistö- ja huoltoalus Orion. Sen kyydissä on nyt kolme koenukkea ja kymmenen minisatelliittia.

Tämän artikkelin yhteydessä oleva video näyttää, miltä Maa näyttää aluksesta kuvattuna.

Lähdön jälkeen Orion sai avattua nopeasti neljä aurinkopaneeliaan.

Sitten Orionin rataa kohotettiin Maan kiertoradalla. Sen toteutti SLS-kantoraketin ylempi vaihe.

Noin 1,5 tuntia lähdön jälkeen sama vaihe poltti taas rakettejaan ja saattoi Orionin radalle kohti Kuuta. Rataa korjataan matkalla tarpeen mukaan.

SLS:n ylin vaihe irtosi onnistuneesti Orionista vajaa neljä tuntia lähdön jälkeen.

Se merkitsi keskiviikon urakan loppua lennonjohdolle. Orion on nyt onnistuneesti matkalla kohti Kuuta.

Orionin on määrä saavuttaa Kuu maanantaina 21. marraskuuta. Kuun lähellä, eli vajaan sadan kilometrin korkeudella Kuun pinnasta, Orion jarruttaa. Näin alus saadaan Kuuta kiertävälle radalle.

Kiertorata on hyvin soikea. Etäisimmillään se on 64 000 kilometrin päässä Kuusta Kuun sillä puolen, joka ei koskaan näy Maahan.

Se on avaruuslentojen suurin etäisyys maapallosta sellaiselle alukselle, joka kykenee kuljettamaan astronautteja. Orion kiertää kuuta yli 20 päivää.

Yhtä kaukana lentää Orionissa neljä astronauttia Artemis 2 -lennolla. Se toteutunee vuonna 2024.

Lähdön aikaikkuna oli auki vain kaksi tuntia. Kapea ajallinen rako johtuu Maan ja Kuun sopivasta asemasta toisiinsa nähden.

Artemis 1 -lennolla kokeillaan paitsi itse kantorakettia, myös huolto- ja miehistöalus Orionin laitteita ja sitä, miten se irtaantuu SLS-kantoraketista avaruudessa.

Myös Orionin paluu Maan ilmakehään on tärkeä testi. Sen lämpökilpi joutuu koetukselle.

Tässä aikaikkunassa Artemis 1:n lento kestää nyt 26 päivää. Lennon pituudelle oli eri vaihtoehtoja lähtöpäivän mukaan.

Artemis 1 yritti ensi kertaa lähtöä jo 29. elokuuta eli noin 2,5 kuukautta sitten. Sittemmin venttiilien vuodot, anturien virhe-ilmoitukset ja myös hirmumyrsky Nicole siirsivät sen lähtöä.

Viime torstaina hirmumyrsky Nicole irrotti Artemiksen pinnasta kittimäistä ainetta, kun myrsky iski Floridan avaruusrannikolle. Silloin myrsky oli tosin jo laantumassa.

Insinöörit ja huoltojoukot tutkivat kittiä, joka kulkee ohuena nauhana miehistö- ja huoltoalus Orionin peittävän suojakapselin pinnalla. Nauhaa irtosi noin kolme metriä.

Näin kertoi lennonjohtaja Mike Sarafin Nasan päämajassa Washingtonissa sunnuntaina.

Kitti on tosin vain kerros, joka on tehty muun suojauksen päälle. Se on tasoite, joka tuottaa Artemiksen pintaan tasaisen ilmavirran. Orionin osat ovat yhä suojassa, jos jotain menee kitin koloista sisään, Sarafin sanoi.

Tärkeintä oli, että SLS läpäisi tiukan lähtölistan. Siinä on satoja kohtia, joiden piti olla kunnossa Orionin lähdön hetkellä.

Artemis 1 on SLS-kantoraketin ensilento ja toinen lento avaruusalus Orionille. Miehistö- ja huoltoalus Orion kävi avaruudessa jo 2014 Delta IV Heavy -kantoraketin kyydissä.

Kolmas SLS-lento eli Artemis 3 tähtää vuonna 2025 siihen, että se veisi neljä astronauttia Kuuta kiertävälle radalle.

Kaksi heistä laskeutuisi Kuun etelänavan tuntumaan noin viikon ajaksi.

Etelänavalle aletaan sitten hiljalleen rakentaa Yhdysvaltain Kuun tukikohtaa, joka valmistuisi 2020-luvun lopussa ja 2030-luvun alussa. Siihen tarvitaan useita Artemiksen lentoja.

Sunnuntaina Yhdysvallat ja Nasa pääsivät jo Kuuhun toisella laitteella.

Nasan luotain vei minisatelliitti Capstonen Kuuta kiertävälle radalle. Se on ensimmäinen minisatelliitti, joka on päässyt Kuun lähelle.

Capstone painaa vain 25 kilogrammaa. Nasa testaa Capstonen ja vastaavien minisatelliittien avulla, kuinka myöhemmin rakennettava avaruusasema Gateway asettuu Kuuta kiertävälle radalle.

Gatewayta aletaan koota Kuuta kiertävälle radalleen ehkä vuonna 2024.

Capstone kiertää Kuuta puolisen vuotta. Se testaa esimerkiksi viestintää ja navigointia Nasan Lunar Reconnaissance -satelliitin kanssa. Se on kiertänyt Kuuta jo vuodesta 2009.

Artemis 1 päästää matkallaan Kuuhun useita nanosatelliitteja avaruuteen. Yksi niistä eli Japanin Omotenashi irrotetaan aluksesta Kuun lähellä. Satelliitti lähettää myös pienen laskeutujan Kuun etelänavan lähelle.

Lue lisää: Nasan jättiraketti Artemis 1 yrittää lähtöä ehkä vasta lokakuun lopulla – miksi lähdöt viivästyvät?

Lue lisää: Nasan jättimäinen kuuhanke käynnistyy: Kaikkien aikojen vahvin raketti vie Orion-aluksen lennolle Kuun ympäri, ja kyydissä on kolme koenukkea

Oikaisu 17. marraskuuta kello 12: Orionin on määrä saavuttaa Kuu maanantaina 21. marraskuuta, ei 22. marraskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat