Australiassa on mustekalojen kaupunki, jossa tursaat käyvät vesisotaa

Mustekalat eivät ole mitenkään sosiaalisia eläimiä.

Tursas voi tulistua kaverilleen.

21.11. 2:00

Ihminen ampuu ohjuksia, mutta muidenkin eläinten on toisinaan havaittu turvautuvan välienselvittelyssä niin sanotusti kättä pidempään.

Tutkijat ovat jo vuosia seuranneet mustekalojen keskinäisiä möhinöitä Australian itärannikolla Jervis Bayssa.

Kirkasvetisessä ja valkohiekkaisessa lahdessa sijaitsee kaksi eräänlaista mustekalojen kaupunkia, joita tutkijat kutsuvat nimillä Octopolis ja Octlantis.

Niiden asukkaat ratkovat reviirikiistoja paiskomalla naapurin mustekalaa kotiloilla.

Mustekalat eivät ole sosiaalisia eläimiä. Päinvastoin ne lähtökohtaisesti vihaavat toisiaan.

Näin ollen nämä mustekalakaupungit eivät ole syntyneet yhteisöllisestä tarpeesta. Alueella vain sattuu olemaan runsaasti kotiloita ja muuta merellistä tilpehööriä, joista tursaat voivat tehdä turvapaikkoja.

Reviirit ovat hyvin pieniä ja naapuri on usein vain lonkeron mitan päässä. Tämäkös tympeää tursasta tuimistuttaa – tuloksena tupenrapinat ja tulitaistelu.

Mustekala kokoaa lonkeroillaan eteensä erilaista ryönää ja puhaltaa sifonillaan vesisuihkun, joka lennättää rojut naapurin niskaan.

Suuttuessaan mustekala kirjaimellisesti muuttuu mustaksi. Mustekalat tunnetusti osaavat vaihtaa väriään, ja usein kotiloiden paiskomista ennakoi tursaan tummuminen.

Tutkijat ovat seuranneet tursaiden touhuja vuosia. Uusimmassa tutkimuksessa tuijotettiin 20 tuntia videomateriaalia tursaiden kaupungista. Tutkimuksen otsikko on "Tulilinjalla".

Naaraat myös näyttävät paiskovan esineitä torjuakseen kosijoita. Tämä vaikuttaa toimivan. Koiras poistuu saatuaan ryöpyn niskaansa.

Kaksi mustekalakaupunkia eivät kuitenkaan sodi keskenään, vaan taistelu on niin sanotusti jäsentenvälistä. Mustekalojen keskittymät ovat myös pieniä, joitakin kymmeniä neliömetrejä.

"Octopolis" on kiintoisasti rakentunut jonkinlaisen ihmisperäisen metalliesineen ympärille. Sitä ei ole päästy tutkimaan, koska tursaita ei ole haluttu häiritä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat