Koira todella näkee nenällään – sokeat koirat pärjäävät paljon paremmin kuin sokeat ihmiset

Kuonosta lähtevistä hajuhermoista on suora yhteys aivojen takaraivolohkoon, joka käsittelee näköaistimuksia.

Koirien hajuhermoista on yhteys näköaistimuksia käsittelevään aivolohkoon.

1.12.2022 2:00 | Päivitetty 1.12.2022 6:19

Koirien käyttäytymisestä voi tulkita, että ne rakentavat monesti mielikuvia ympäristöstään haistelemalla ja päättelevät asioita hajujen perusteella.

Siihen sopivasti niiden kuonosta lähtevät hajuhermot ovat verkottuneet viidellä suoralla hermoyhteydellä aivojen eri osien kanssa.

Näin raportoivat Journal of Neuroscience -lehdessä yhdysvaltalaiset tutkijat, jotka kuvansivat yli 20:n koiran keskushermostoa.

Kiinnostavin havainto oli suora yhteys hajuhermoista aivojen takaraivolohkoon, joka käsittelee näköaistimuksia. Sellaista linkkiä ei tunneta miltään muulta lajilta.

Raportissaan tutkijat painottavat, ettei hermoyhteyden olemassaolo sinällään riitä todistamaan hajuaistimusten ja näköelämysten yhteyttä.

Ajatus, että koirat saattavat haistella lähes kuin näkisivät, sopii kuitenkin siihen, mitä sokeiden koirien käyttäytymisestä on huomattu.

”Ne pystyvät sokeudesta huolimatta leikkimään noutamisleikkiä ja suunnistamaan ympäristössään paljon paremmin kuin vastaavassa kunnossa olevat ihmiset”, kuvailee eläinlääkärien kokemusten pohjalta yksi tutkimuksen tekijöistä Cornell-yliopiston tiedotteessa.

Julkaistu Tiede Luonnossa 7/2022

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat