Papua-Uudesta-Guineasta löytyi hävinneeksi luultu lintu

Fasaanikyyhkyn sukupuuttoon kuolleeksi luultu alalaji tavattiin virallisten tietojen mukaan edellisen kerran 140 vuotta sitten. Yksi tutkimusryhmän johtajista vertasi linnun näkemistä yksisarvisen löytämiseen.

Kuvakaappaus tutkijoiden kuvaamalta videolta, jossa näkyy aiemmin kadonneeksi luultu fasaanikyyhkyn alalaji.

18.11. 12:34

Papua-Uudesta-Guineasta on löytynyt lintu, jonka tutkijat ovat aiemmin kuvitelleet hävinneen maailmasta. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kyseessä on fasaanikyyhkyn alalaji, jonka olemassaoloa ei ole onnistuttu vahvistamaan tieteellisesti vuoden 1882 jälkeen.

Fasaanikyyhkyt ovat suhteellisen suurikokoisia lintuja, jotka pesivät maassa. Ne pysyttelevät tyypillisesti piilossa katseelta, mikä selittää sitä, etteivät tutkijat ole onnistuneet yrityksistä huolimatta löytämään alalajia aiemmin.

Uudelleen löydetyn alalajin englanninkielinen nimi on black-naped pheasant-pigeon eli vapaasti suomennettuna ”mustaniskainen fasaanikyyhky”. BirdLife Suomesta vahvistetaan, ettei alalajille ole suomenkielistä nimeä.

BBC kertoo, että tutkimusryhmä onnistui paikantamaan alalajiin kuuluvan yksilön syyskuussa kuukauden kestäneiden etsintöjen jälkeen. Lintu saatiin kuvattua Uuden-Guinean saaren kyljessä sijaitsevalla pienellä Fergussonin saarella, joka on aiemminkin ollut ainoa ympäristö, jossa alalajia on tavattu.

Linnun olemassaolon tieteellinen vahvistaminen ei olisi ollut mahdollista ilman paikallisen alkuperäiskansan apua. Alkuperäiskansaan kuuluvat metsästäjät olivat nähneet linnun useita kertoja ja neuvoivat tutkimusryhmälle paikan, jossa lintu onnistuttiin lopulta kuvaamaan.

Yksi tutkimusryhmän johtajista, John Mittermeier, vertasi linnun näkemistä yksisarvisen löytämiseen.

”Se oli hetki, josta luonnonsuojelijana ja lintutarkkailijana uneksii koko elämänsä”, hän sanoi.

Tutkijat uskovat, että alalajiin kuuluvien lintujen populaatio saarella on pieni, ja että niiden määrä on todennäköisesti myös laskussa. Alalajin olemassaolon vahvistamisen toivotaan auttavan sen suojelemisessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat