Kimalainenkin tykkää pallopeleistä – Tutkijat osoittivat ensi kertaa, että jopa hyönteiset leikkivät

Innokkain pörriäinen leikki kokeessa pallolla 117 kertaa.

Pörriäiset pyörittelivät palloja jopa kymmeniä kertoja päivässä.

28.11.2022 2:00 | Päivitetty 28.11.2022 2:01

Ihminen nauttii potkupallosta. Laji on meille niin tärkeä, että pallon on pyörittävä, vaikka pelien järjestäminen vaatisi kuolonuhreja.

Myös kimalaiset tykkäävät pallopeleistä, kertoo uusi tutkimus.

Ne pyörittelevät palloja silkasta ilosta ja huvituksesta, ilman että saisivat siitä mitään palkkiota. Tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että jopa hyönteiset leikkivät.

Kimalaiset ovat luultua monimutkaisempia olentoja.

Kimalaisten pallotaidot nousivat uutiseksi 2017, kun tutkija Olli Loukola opetti Queen Maryn yliopistossa kimalaiset pyörittelemään pieniä palloja pieniin maaleihin. Palkkioksi ne saivat sokerivettä.

Tutkijat tekivät myös sivuhuomion, että pörriäiset saattoivat pyöritellä ja tutkia palloja myös ihan muuten vaan.

Toinen tutkimusryhmä lähti rakentamaan uutta koetta tämän havainnon pohjalta.

Kimalaiset asutettiin laboratoriossa pesiin, joista kulki tunneli ruokintapisteelle. Kulkuväylän molemmin puolin oli erivärisiä palloja tarjolla tutkittavaksi.

Kimalaisten ei ollut mikään pakko koskea palloihin, vaan niillä oli vapaa kulku ruokalaan. Sokerivettäkin oli tarjolla mielin määrin ympäri päivää ihan riippumatta siitä, mitä kimalaiset puuhasivat.

Pörriäiset kiinnostuivat palloista ja alkoivat pyöritellä niitä eestaas jopa kymmeniä kertoja päivässä. Innokkain yksilö pyöritti palloa 117 kertaa.

Tutkijat katsoivat tarkasti, että kimalaiset eivät yrittäneet kerätä mettä pallosta tai paritella pallon kanssa, vaan ne työntelivät palloja muuten vain. Ne selvästi tekivät sitä huvikseen – toisin sanoen ne leikkivät.

Tätä ajatusta vahvisti toinen koe. Tutkijat antoivat kimalaisten tutkia kahta eri väristä kammiota, joista toisessa oli palloja ja toisessa ei. Kun pallot poistettiin, kimalaiset hakeutuivat yhä siihen kammioon, jossa oli aiemmin ollut palloja. Selvästikin ne todella pitivät palloista.

Luonto yllättää. Vuosia sitten ei tutkijoille olisi tullut mieleenkään, että hyönteiset tuntisivat tällä tavalla mielihyvää. Mutta kimalaiset ja mehiläiset ovatkin luultua monimutkaisempia ja fiksumpia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat