Yhä useampi paranee Hodgkinin taudista

Syövänhoito edistyi lupaavasti, kerrottiin puoli vuosisataa sitten.

28.11.2022 2:00

Marraskuussa 1972: Vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten täysin parantumaton Imukudossyöpä, ns. Hodgkinin tauti on nykyään lähes täysin parannettavissa.

Uusilla menetelmillä voidaan parantaa noin 90 prosenttia taudin alkuvaiheessa havaituista tapauksista.

Suomessa todetaan vuosittain 200—300 uutta Imusuonista lähtenyttä pahanlaatuista Hodgkinin tautitapausta. Näiden hoitamiseksi käytetään uusimpia tunnettuja menetelmiä.

”Ratkaisevaa taudin hoidossa on. missä vaiheessa potilas saadaan”", sanoo prof. Pentti Rissanen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sädehoitoklinikalta.

"Alkuvaiheessa havaituissa tapauksissa annetaan sädehoitoa esimerkiksi kobolttikanuunalla."

Rissasen mukaan sädehoidon antamista voidaan vastaisuudessa vielä tehostaakln.

"Parhaillaan asennetaan sädehoitoklinikalle ns. lineaarikiihdytintä, jolloin sädehoidon teho kasvaa. Hoito myös nopeutuu, jolloin ehditään käsitellä useampia potilaita Lineaarikiihdytin saadaan käyttöön ehkä runsaan puolen vuoden kuluttua."

Pitemmälle ehtineissä taudin asteissa käytetään lääke- ja sädehoitoa vuorotellen. Kombinoitu lääkehoito, jossa käytetään yhdessä useampia aikaisemmin tunnettuja lääkeaineita on sädehoidon kanssa edistänyt myös pahemmin sairastuneiden paranemista.

Mitään prosenttilukuja ei Rissasen mukaan näiden parantumisesta voida antaa, koska menetelmät ovat olleet vasta niin vähän aikaa käytössä.

Uutta kehitysvaihetta Hodgkinin taudin hoidossa on merkinnyt myös ulkomailla tehty havainto, että joillakin potilailla imukudoksista lähtenyt syöpä on myös pernassa.

"Noin vuoden verran on Suomessakin kaikilta Hodgkinsin tautia sairastavilta rutiininomaisesti poistettu perna.”

Tämäkin on osaltaan Rissasen mukaan ollut vaikuttamassa siihen, että näinkin suuri osa Hodgkinin tautia sairastavista nykyään voidaan parantaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat