Maailman vanhimmat alkiot odottivat syntymäänsä 30 vuotta syväjäässä

Lapset synnyttänyt äiti oli vuonna 1992 vain kolmivuotias, kun ihmisalkiot pakastettiin Yhdysvalloissa.

Keinohedelmöityksessä käytetään usein enemmän alkioita kuin lasta haluava pari tarvitsee.

8.12.2022 2:00 | Päivitetty 9.12.2022 11:13

Maailmaan syntyi lokakuun lopussa vanhimmat tunnetut kaksoset, Lydia ja Timothy Ridgeway. Äiti ja isä saivat ne lapsettomuushoidon tuloksena Knoxvillessa Tennesseen osavaltiossa Yhdysvalloissa 31. lokakuuta.

Kaksoset saatettiin maailmaan yli 30 vuotta sen jälkeen, kun heidän alkionsa oli laitettu pakasteeseen. Alkiot olivat jääneet käyttämättä koeputkihedelmöityksessä, kertoo verkkosivu Science Alert.

Nähtävästi Lydia ja Timothy ovat maailman pisimpään säilyneet alkiot, jotka on koskaan valittu pakastetuista alkioista synnytykseen. Näin sanovat viralliset tilastot.

Alkiot lahjoitettiin alun perin kansalliselle NEDC:n hedelmöitysklinikalle, joista yksi sijaitsee Knoxvillessa.

Hoidoissa käytetään usein enemmän alkioita kuin lasta haluava pari tarvitsee. Syynä on se, että kaikki hedelmöitykset eivät onnistu.

Jos alkioita jää yli, ne lahjoitetaan joskus tutkijoiden käyttöön tai klinikan käyttöön pareille, jotka etsivät itselleen sopivaa alkiota.

AlkioT pakastettiin kylmään nestemäiseen typpeen 22. huhtikuuta vuonna 1992. Astian lämpötila on –196 astetta celsiusta.

Vasta nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, nuo alkiot sai käyttöönsä Rachel ja Philip Ridgeway. He ovat Portlandista, Oregonin osavaltiosta.

Viisi alkiota sulatettiin kokeisiin. Kolmen kunto osoittautui niin hyväksi, että alkiot siirrettiin kohtuun. Se johti kahteen syntymään.

Rachel oli kolmivuotias ja Philip viisivuotias, kun alkiot pakastettiin 1992.

”Se on hämmentävää”, Philip kertoi marraskuussa uutiskanava CNN:lle lasten synnyttyä. Hänellä ja vaimollaan Rachelilla oli ennestään neljä lasta.

Tätä ennen ”vanhin” syntynyt vauva oli Molly Everette Gibson. Hän syntyi 26. lokakuuta 2020 alkiosta, joka oli odottanut pakkasessa yli 27 vuotta.

Yhdysvalloissa on mahdollista, että pakastetun ja käytettävän alkion ikää ei aina tiedetä.

Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset toki seuraavat, miten alkiot selviytyvät.

Ne kirjaavat, kuinka hedelmöitykset onnistuivat, mutta eivät välttämättä sitä, kuinka kauan aikaa pakastamisesta on.

Ridgewayn pariskunta valikoi alkiot tietokannasta, jossa oli lueteltu luovuttajien ominaisuuksia.

Pariskunta suosi sukusoluja ja alkioita, joita oli lahjoitettu kauan sitten, jos tietoa siitä oli.

”Emme kuitenkaan pyrkineet saamaan alkioita, jotka olivat jäätyneinä pisimmän ajan koko maailmassa”, Philip kertoi CNN:lle.

Alkioita voidaan pakastaa hyvinkin pitkäksi aikaa, kertovat asiantuntijat. Kun ne sulatetaan, on niistä elossa jopa 80 prosenttia. Kuitenkin koeputkihedelmöityksen jälkeen vain pieni osa johtaa syntymään.

Vaikka alkiot odottivat vuosikymmeniä pakkasessa, odotetaan niistä terveitä.

Alkion menestykseen vaikuttaa enemmän luovuttajan ja vastaanottajan ikä.

Suomessa laki rajaa luovutukseen käytetyn alkioiden säilytyksen ajaksi 15 vuotta. Sitten ne tuhotaan.

Oikaisu 8.12. kello 12.19: Ridgewayn pariskunta ei ollut lapseton ennen Lydian ja Timothyn syntymää. Pariskunnalla oli ennestään neljä lasta. Vaihdettu myös linkki CNN:n artikkeliin. Aiemmin linkki johti väärään juttuun. Oikaisu 9.12. kello 11.15: Keinohedelmöityksen sijasta oikein on koeputkihedelmöitys.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat