Mehiläiset toimivat kuin cheerleaderit – parvi yhdistää voimansa ihmispyramidin lailla

Yksi mehiläinen jaksaisi riiputtaa jaloillaan noin 35 lajitoveriaan.

Mehiläisten parvi tukeutuu vahvoihin yksilöihin.

| Päivitetty

Yhteiskuntahyönteiset lyöttäytyvät toisinaan massaksi, joka yhdistää voimansa kuin muodostaisi suuremman eläimen lihaksiston.

Siten toimii esimerkiksi parveileva mehiläistyöläisten parvi, kun se kiinnittyy puunoksaan kuningattarensa ympärille.

Parvi järjestäytyy voimia jakavaksi kerrosrakenteeksi hieman kuin ihmispyramidia rakentava cheerleaderjoukkue, osoittavat yhdysvaltalaiset tutkijat Scientific Reports -lehdessä.

Kurkistaakseen parven uumeniin tutkijat ripustivat pitsalautasen kokoisen puulevyn riippumaan vaakasuorassa röntgenkuvauslaitteiston keskelle.

Levyn alapinnalle he kiinnittivät pikkuruisessa häkissä mehiläiskuningattaren.

Kun tuhannet työläiset ryhmittyivät sen suojaksi, ne roikkuivat puulevyn alla massana, jonka muoto muistutti ylösalaista kupolia.

Läpivalaisu paljasti, että parven sisässä mehiläiset tarrasivat toisiinsa jaloillaan ja muodostivat päällekkäisiä kerroksia, joista ylemmät kannattelivat alempia.

Koetta toistettaessa puulevyn alla roikkui vähimmillään noin 4 000 ja enimmillään liki 10 000 työläistä. Kukin niistä painoi noin 0,1 grammaa, joten kannateltavaa kertyi 400 grammasta kiloon.

Urakka pysyi kohtuullisena, koska parvi rakentui niin, että yksilömäärästä riippumatta kullekin mehiläiskerrokselle sälyttyi yhtäläinen taakka suhteessa kerroksen omaan painoon.

Parvessa kuin parvessa kukin yksilö kantoi alle neljän kaverinsa painoa, ja sellainen ei mehiläistyöläistä juuri rasita.

Mittausten mukaan se jaksaisi riiputtaa jaloillaan noin 35 lajitoveriaan.

Julkaistu Tiede Luonnossa 1/2023

Oikaisu 21. maaliskuuta kello 13.45: Mehiläiset ovat yhteiskuntahyönteisiä, eivät yhdyskuntahyönteisiä. Sana vaeltava vaihdettu sanaksi parveileva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat