Mikro­meteoroidien epäillään osuneen avaruus­alukseen: Venäjä suunnittelee kosmonauttien hakemista Maahan

Asemaan telakoituneesta Sojuz-avaruusaluksesta purkautui viime viikolla nestehiukkasia, ja kosmonauttien avaruuskävely jouduttiin keskeyttämään.

23.12.2022 8:16

Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos suunnittelee ISS-avaruusasemalla työskentelevien kosmonauttiensa kotiuttamista suunniteltua aiemmin, kertoo uutistoimisto Reuters. Avaruusasemaan telakoituneessa Sojuz-aluksessa havaittiin viime viikolla vuoto.

Avaruusasemalle voitaisiin tarvittaessa lähettää tyhjä avaruusalus hakemaan kahta kosmonauttia muutamaa viikkoa ennen suunniteltua paluuta maaliskuussa. Reutersin mukaan päätöstä aluksen lähettämisestä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Roscomos ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoivat torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tutkivansa edelleen, mikä aiheutti jäähdytysnestettä sisältävän putken rikkoutumisen avaruusasemalla runsas viikko sitten 15. joulukuuta.

Asemaan telakoituneesta Sojuz-avaruusaluksesta purkautui avaruuteen nestehiukkasia, ja kosmonauttien avaruuskävely jouduttiin keskeyttämään. Purkaus kesti muutaman tunnin, kunnes jäähdytin oli tyhjentynyt nesteestä. Vuodon takia on mahdollista, ettei kyseistä alusta voida käyttää kosmonauttien kuljetukseen.

Venäläisten mukaan vian saattoi aiheuttaa mikrometeoroidien eli avaruudessa liikkuvien hyvin pienten meteoroidien törmäys. Kyseessä on kuitenkin voinut olla myös mekaaninen vika aluksessa tai avaruusromusta aiheutunut osuma.

Nasan mukaan vuoto ei aiheuttanut vaaraa sen astronauteille ja kaksi astronauttia teki torstaina onnistuneen avaruuskävelyn.

Yhdysvallat ja Venäjä tekevät edelleen yhteistyötä Kansainvälisellä avaruusasemalla Ukrainan sodasta huolimatta. Aluksella työskentelee tällä hetkellä seitsemän ihmistä: kolme kosmonauttia sekä kolme yhdysvaltalaista ja yksi japanilainen astronautti.

Venäjä käyttää Sojuz-aluksia kosmonauttiensa lähettämiseen avaruusasemalle, ja yksi Nasan astronauteista pääsi asemalla juuri Sojuzin kyydissä.

Kaksi Yhdysvaltain astronauttia ja Japanin astronautti sekä yksi venäläinen kosmonautti ovat saapuneet asemalle Space X -yhtiön Dragon-kapselilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat