Etkö pääse päivystykseen? Esittelemme eläinkunnan helpot niksit itsehoitoon

Eläinten uusiutumiskyky hämmästyttää.

Aksolotli pystyy kasvattamaan kaikki raajansa uudestaan.

2.1. 2:00

Päivystykset ovat olleet täydessä kriisissä. Koska hoitoon ei nyt välttämättä pääse, esittelemme tässä eri alojen erikoiseläimet, joista ihminen voi hakea oppia ja motivaatiota ahdinkonsa helpottamiseksi.

Ortopedia. Irtosiko jalka? Jos olisit meksikolainen aksolotli, pystyisit kasvattamaan sen takaisin. Ja vähän muutakin.

Tämä ihmeellinen salamanterieläin kykenee uusimaan kaikki raajansa ja myös osia sisäelimistään. Sen kantasolut toimivat niin tehokkaasti, että aksolotli pystyy kasvattamaan jopa uutta selkärankaa.

Neurologia. Pää kainalossa? Konsultoi merietanaa. Eräät Elysia-suvun merietanat selviävät ilman päätä. Niille kasvaa uusi.

Tai oikeammin: irronnut pää kasvattaa itselleen uuden kehon. Etanalle pään irtoaminen on ihan normaalia – se katkoo kaulansa paetakseen saalistajia ja toisaalta myös siksi, että sen kroppa tulee ennen pitkää täyteen loisia.

Päänsä irrottamalla se saa aina uuden, tuliterän vartalon, ja taas mennään.

Synnytys. Ihmisen lisääntyminen olisi, jos ei välttämättä helpompaa, niin ainakin erilaista, jos olisimme laakamatoja.

Jos laakamadon halkaisee kahtia, osista kasvaa kaksi matoa. Hyvinkin pienistä madon palasista saattaa ajan kanssa kasvaa kokonaan uusia matoja.

Olisi tämä eräänlainen jakautumalla lisääntyminen ihmisellekin kovin kätevä kyky nyt sote-palveluiden kriisiaikana. Ei tarvitsisi kuormittaa synnytysosastoja. Muutaman varpaan uhraamalla saisi jo kokonaisen suurperheen ihan kotioloissa.

Urologia. Nyrjähtikö penis? Goniobranchus-suvun merietana voi irrottaa elimensä ja se kasvaa 24 tunnissa takaisin. Etanan sisällä on uutta letkua rullalla muutaman kerran tarpeisiin.

Sisätaudit. Kiertääkö mahassa? Tee kunnon suolihuuhtelu. Merimakkarat kykenevät uusimaan sisäelimensä.

Nämä merenpohjan hiljaiset sankarit eivät valita turhasta tai hakeudu pienten vatsanpurujen takia päivystykseen. Jos on jotain ongelmaa, niin ne yksinkertaisesti töräyttävät kaikki sisuskalunsa ulos peräpäästään ja kasvattavat sitten hiljalleen uudet tilalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat