Laidunnus suojelee tundrakasveja – havaittu myös Suomen Lapissa

Lämpeneminen yleistää tavallisia vaivaiskoivuja ja tunturipajuja, mutta vähentää muita. Laiduntajat voivat valtakasveja ahmimalla suojella harvinaisia lajeja.

Kasvit valikoituvat pohjoisen oloihin eri tavoin.

10.1. 2:00

Kun ilmasto lämpenee, uudet olot voivat auttaa yleisimpiä kasvilajeja rehottamaan muiden kustannuksella.

Silloin vähälukuiset harvinaistuvat entisestään. Toisaalta laiduntajat saattavat valtakasveja ahmimalla suojella harvinaisia lajeja.

Tuo kaikki on toteutumassa ainakin Lounais-Grönlannin tundralla, yhdysvaltalaiset ja norjalaiset tutkijat kertovat viidentoista vuoden perehtymisen pohjalta.

Lämpeneminen yleistää tavallisia vaivaiskoivuja ja tunturipajuja mutta muuten vähentää kaikentyyppisten kasvien esiintymistä, he kertovat Scientific Reports -lehdessä.

Kasvinsyöjien suojavaikutus nähtiin, kun laidunnusta paikoin estettiin aitaamalla.

Lämpeneminen niukensi useimpia kasvilajeja aitauksissa vielä enemmän kuin muualla. Lisäksi harvinaisimmat kasvit hupenivat muita pahemmin. Tästä päätellen ne hyötyvät eläimistä eniten.

Tutkimusalueella jylläsivät isot laiduntajat. Ympäri vuoden siellä eli myskihärkiä. Kesäisin sinne vaelsi villipeuroja, mutta myyriä ei tavattu.

Tutkimusvuosina seudun heinäkuun keskilämpötila kohosi noin asteen. Lisäksi tutkijat paikoin lämmittivät kesäistä pintailmaa parilla lisäasteella tuulensuojien avulla.

Myös Suomen Lapista on havaittu, että laidunnus torjuu lämpenemisen aiheuttamaa lajikatoa tundralla.

Varsinkin matalat ja hidaskasvuiset kasvit hyötyvät, kertoivat suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat Nature Communications -lehdessä vuonna 2017.

Tutkimus tehtiin Kilpisjärvellä, missä kasvillisuutta parturoivat porot, tunturisopulit ja harmaakuvemyyrät.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat