Lunohod Apollon jäljlillä

Neuovostoliiton kuukulkija laskeutui Kuuhun vuoden 1973 alussa.

Kuukulkija esiteltiin Neuvostoliiton tieteen ja tekniikan näyttelyssä Helsingissä Messuhallissa 1973.

16.1. 2:00

Tammikuussa 1973: Neuvostoliittolaiset avaruustiedemiehet odottavat uuden automaattisen kuukulkijansa Lunohod 2:n täydentävän Yhdysvaltain viimeisen miehitytetyn kuulennon Apollo 17:n löydöksiä, Pravda vihjaisi keskiviikkona.

Lunohodin valmistautuessa keskiviikkona ensimmäiseen retkeensä, joka tapahtuu torstaina, huomautti Neuvostoliiton kommunistipuolueen äänenkannattaja, että kuukulkijan laskeutumispaikka on vain 180 kilometrin päässä Taurus-Littrowin tasangoilta, jonne Apollo 17:n astronautit laskeutuivat.

Kaksi uusinta pehmeää laskua kuuhun ovat tapahtuneet lähemmäksi toisiaan kuin koskaan aikaisemmin ja lentojen tulokset ”voivat täydentää toisiaan huomattavasti”, Pravda sanoi.

Neuvostoliittolaisten ja amerikkalaisten havaintojen tarkempi erittely saattaa tarjota uusia tietoja kuun pinnan muodostuksesta erikoisen kiinnostavalla kuun alueella.

Lunohodin lento todistaa, että kuun ja planeettojen tutkiminen ”on tullut vaiheeseen, jossa maiden tiedemiesten toimien koordinoiminen on tulemassa erityisen merkittäväksi”, Pravda ilmoitti.

Kirjoituksen tekijä fyysikko Aleksandr Gurstem puhui selvästikin Neuvostoliiton korkeimpien avaruusviranomalsten luvalla.

Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain avaruusyhteistyöhenki on jo tuottanut sopimuksen yhteisestä miehitetystä avaruuslennosta heinäkuussa 1975.

Kahta amerikkalaista observatoriota on jo pyydetty osallistumaan maan ja kuun valimatkan mittauksiin, joissa käytetään Lunohod 2-ssa olevaa ranskalaisvalmisteista laserpeiliä.

Lunohod 2 laskeutui tiistaina kuun Kirkkauden mereen avaruusalus Luna 21:ssa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat