Ruutana säästää energiaa – se viettää talvet pilkkopimeässä pelkkä peruslämpö päällä

Ruutana ei tuhlaa energiaa.

Ruutana on kultakalan sukua.

16.1. 2:00 | Päivitetty 16.1. 2:01

Viime viikolla julkisuudessa kummasteltiin Teemu Selänteen korkeaa sähkölaskua. Tyhjillään oleva iso talo kulutti hillittömästi energiaa kuukaudessa, vaikka siellä on vain ”peruslämmöt” päällä.

Nyt jos koskaan kannattaisi ottaa säästövinkit ruutanalta. Sen peruslämpö on vain pari astetta eikä se kuluta talvella lähes ollenkaan energiaa. Se vain möllöttää pilkkopimeässä monta kuukautta, lisäksi humalassa.

Kalat ovat vaihtolämpöisiä, eli niiden ruumiinlämpö on sama kuin ympäröivällä vedellä.

Näin ne selviävät talven yli. Ruutana on vielä oikein erityisen sitkeä sissi. Se voi elää, vaikka lampi jäätyisi melkein pohjaan asti ja kaikki happi loppuisi.

Ruutana tunnetusti alkaa valmistaa kotipolttoista, kun talvi käy ankaraksi. Kesällä sen maksaan on varastoitunut suuret määrät sokeria, jota ruutanan elimistö alkaa muuttaa alkoholiksi.

Tästä syntyy energiaa sen verran, että ruutana pysyy hengissä. Samalla sen veressä on jatkuvasti alkoholia.

Ruutanan koreampia ulkomaanserkkuja ovat kultakalat ja kauniit japanilaiset koristekarpit. Mutta kun ei olla Kaliforniassa vaan hapettoman kainuulaisen rutalammikon pohjassa, ei auta kuin vetää pimeässä peruslämmöt päällä promillen kännissä.

Ankeissa lutakoissa ruutanat jäävät onnettomiksi sinteiksi, mutta jos ne pääsevät väljempiin vesiin, ne voivat kasvaa isoiksi ja kauniiksi. Messinginhohtoiset kyljet muistuttavat sukulaisuudesta muihin karppeihin.

Myös kultakala hallitsee alkoholikäymisen, jos se joutuu hapettomiin olosuhteisiin. Kalan kiduksista alkoholi liukenee veteen.

Tutkijat laskivat taannoin, että jos kultakalan laittaa puolen litran vesituoppiin pulputtamaan alkoholia, liuos on puolen vuoden päästä kolmoskaljan vahvuista.

Lopulta jäät sulavat ja järveen pääsee taas liukenemaan happea. Ruutana alkaa hiljalleen selvitä. Mutta tuleeko ruutanalle sitten krapula? Se on kuitenkin ollut kuukausitolkulla maistissa.

Tätä ei tiede vielä ole selvittänyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat