Egyptistä löytyi faaraoiden aikainen hallitsija­hauta

Hauta on sisältä huonossa kunnossa. Osa haudassa olevista kaiverruksista on tuhoutunut luonnonkatastrofeissa.

Haudan löysivät brittiläisten ja egyptiläisten tutkijoiden ryhmä.

14.1. 20:45

Luxorin kaupungista Egyptistä on löytynyt muinainen hauta, kertoo uutistoimisto AFP.

Haudassa uskotaan olevan Egyptin 18. dynastian aikaisen hallitsijan jäänteet. Hauta löytyi Niilin länsirannalta, samalta alueelta, jossa sijaitsevat myös Kuningattarien laakso ja Kuninkaiden laakso.

Haudan löysivät egyptiläiset ja brittiläiset tutkijat. Brittitutkija Pier Litherlandin mukaan haudassa olevat ruumiin jäänteet saattavat kuulua 18. dynastian hyvin korkea-arvoiselle naiselle, joka on mahdollisesti ollut hallitsijan vaimo tai tytär.

Egyptiläistutkija Mohsen Kamelin mukaan hauta on sisältä huonossa kunnossa. Osa haudassa olevista kaiverruksista on tuhoutunut luonnonkatastrofeissa, kuten tulvissa, Kamel muun muassa kertoi.

Egyptin 18. dynastia oli faaraoiden aikaisen Egyptin hallitsijasuku, joka oli vallassa vuosina 1550–1295 ennen ajanlaskun alkua. Aikaa pidetään muinaisen Egyptin aikajaksoista yhtenä menestyksekkäimmistä. 18. dynastian ollessa vallassa Egyptistä muun muassa tuli suurvalta.

Lue lisää: Faarao Ramses Suuren kasvot mallinnettiin muumiosta ohjelmalla, jota käytetään rikos­tutkinnassa – Tältä hän näytti

Sisäänkäynti hautaan on huonossa kunnossa. Tutkijoiden mukaan myös hauta on sisältä pahasti vaurioitunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat