Laser ohjasi salamaa sveitsiläisellä vuorenhuipulla – grafiikka näyttää, miten

Säntisin tietoliikennetornilla tehty koe osoitti, että salamoilta olisi mahdollista suojautua laserin avulla.

Salamat aiheuttavat aineellisia vahinkoja ja kuolemia.

17.1. 19:15

Salamaniskut aiheuttavat paljon aineellisia vahinkoja ja toisinaan myös kuolemia.

Sveitsissä Säntisin vuoren huipulla seisoo tietoliikennetorni, johon salama iskee sata kertaa vuodessa. Ranskalaisten ja sveitsiläisten tutkijoiden koe Säntisissä osoitti ensimmäistä kertaa todellisissa ukkosmyrskyissä, että salamaa on mahdollista ohjata laserin avulla.

Tähän asti tehokkainta suojautumistekniikkaa salamointia vastaan on ollut ukkosen­johdatin, jotka Benjamin Franklin keksi 1700-luvulla.

Ukkosenjohdatin on korkeiden rakennusten huipulle asennettava metallipiikki, johon salama helposti iskee lähiympäristön sijaan. Piikkiin yhdistetyt kaapelit johtavat energianpurkauksen turvallisesti maahan.

Ukkosenjohdatin suojaa rakennusta ja sen lähiympäristöä, mutta laserohjauksella voitaisiin suojata salamaniskuilta myös laajoja lentokenttiä, laukaisualustoja ja muita vastaavanlaisia haavoittuvia kohteita, tutkijat sanovat tutkimustiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan ohjaus on mahdollista, koska voimakas laserpulssi ionisoi ilman molekyylejä ja luo ilmaan kanavan, jota pitkin salaman on helppo edetä.

Tämän he näyttivät toteen loppukesän 2021 ukkosmyrskyjen aikana ampumalla Säntisin tornin juuresta pilviin voimakkaita laserpulsseja, jotka kulkivat läheltä tornin huippua.

Lasereiden ollessa toiminnassa torniin iski neljä salamaa, ja niiden kulkua seurattiin erilaisilla mittalaitteilla. Myös Säntisin tornissa on mittalaitteiden lisäksi sähkö­purkaukselta suojaava ukkosenjohdatin.

Yhden salaman kulku onnistuttiin kirkkaan hetken ansiosta kuvaamaan kahdella suurnopeuskameralla. Kuvista näkyi, kuinka salama muutti suuntaa ja seurasi laserin avaamaa reittiä noin 50 metrin matkan.

Tornin mittalaitteiden tallentaman informaation perusteella tutkijat laativat myös salaman rekonstruktion, joka näkyy seuraavalla videolla. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Tutkimuksen julkaisi Nature Photonics -lehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat