Avaruusyhtiö SpaceX on testannut Starship-aluksensa rakettimoottoreita Meksikonlahden rannikolla Texasissa Yhdysvalloissa.
Kantoraketti Booster 7:n yhteensä 33:sta vahvasta Raptor-moottorista 31 käynnistyi torstaina hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa, kertoo verkkosivu Space.com.
Kantoraketin moottorit käynnistyivät ensimmäisen vaiheen pohjassa vain seitsemäksi sekunniksi.
Raketin alaosa oli kokeessa pystyasennossa lähtöalustallaan SpaceX:n Boca Chican rakettikeskuksessa. Se on lähellä Meksikon rajaa.
Kantoraketin 70-metrinen alaosa oli kiinnitetty vahvasti alustaan.
Valmiissa raketissa kantoraketin ensimmäisen vaiheen eli Super Heavyn päähän asetetaan 50-metrinen rahti- ja miehistöalus, Starship. Siinä on kuusi Raptor-moottoria lisää.
Starshipin prototyyppi on nimeltään Ship 24. Se oli kokeen ajaksi siirretty nosturilla pois.
Raketti on kaikkineen niin vahva, että se voi viedä ison rahdin ja miehistön paitsi Maan kiertoradalle, myös Kuuhun ja jopa Marsiin saakka.
SpaceX Starshipin koelento voi toteutua jo maaliskuussa, jos avaruusinsinöörit ovat tyytyväisiä torstain koekäyttöön.
Kevään koelennolla Starship viedään Maan kiertoradalle. Kantoraketin molemmat osat tuodaan ehjinä alas.
Booster 7 palaa Meksikonlahdelle. Yläosa Ship 24 kiertää maapallon kerran ja se napataan ehjänä lähellä Havaijia, kertoo Space.com. Koelennolla kantoraketin alaosa lentää vain yhdeksän minuuttia, kuten oheinen graafi kertoo:
Avaruusyhtiö SpaceX:n perustaja ja pääomistaja Elon Musk kertoi Twitterissä, että yksi moottori ei käynnistynyt kokeessa. Toinen moottori 33:sta sammahti nopeasti käytön aikana.
Loput 31 moottoria toimivat odotetusti. Niiden yhteinen teho oli niin suuri, että kantoraketti olisi laskelmien mukaan päässyt Maata kiertävälle radalle, kertoo BBC.
Kantoraketin molemmat isot osat on suunniteltu siten, että ne palaavat ehjinä Maahan. Näin niitä voidaan käyttää uudestaan, ja rakettien käytössä syntyy hurjia säästöjä.
Nyt SpaceX:n työntekijät selvittävät, miksi kaikki moottori eivät käynnistyneet. Myös lähtöalustan rasitusta ja sen mahdollisia vaurioita tutkitaan.
Aiemmin samalla alustalla on tehty pienempiä rakettimoottorien testejä, jotka rikkoivat lähtöalustan betonia.
NYKYISISTÄ kantoraketeista esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uusi raketti Space Launch System eli SLS on pienempi ja heikompi.
SpaceX Super Heavy -kantoraketin 33 yksikköä tuottavat 150 tonnin hyötykuorman Maan kiertoradalle. SLS saa radalle 118 tonnia.
SLS lensi ensi kertaa viime marraskuussa. Onnistunut Artemis 1 -lento aloitti Yhdysvaltain kuuhankkeen.
Nasa on jo tehnyt sopimuksen siitä, että SpaceX rakentaa Starshipin kärkiosasta aluksen, joka vie astronautit Kuun etelänavan tuntumaan.
Lento toteutuu aikaisintaan vuonna 2025. Muskin sanotaan itse keskittyvän lentoon Marsiin.
Sitä ennen on vireillä hanke, jossa Starship kuljettaisi muutamia siviilejä Kuun ympäri. Lentoa rahoittaa japanilainen miljardööri, joka on sijoittanut myös aiemmin SpaceX:n hankkeisiin.
Starshipistä on myös puuhattu vaihtoehtoa matkustajalentokoneille. Suunnitelmissa Starship veisi ihmisiä maapallon mantereelta toiselle paljon nopeammin kuin nykyiset matkustajakoneet.
Lue lisää: Kohottaako Artemis Kuun uuteen loistoon?
Lue lisää: Nasan Orion-kapseli laskeutui avaruudesta onnistuneesti Tyyneenmereen
Lue lisää: Nasan nuket kävivät lähempänä Kuuta kuin yksikään avaruuslentäjä 50 vuoteen
Oikaisu 14. helmikuuta kello 10.45: Raptor-raketin nimi kirjoitettu isolla, koska se on erisnimi. Vaihdettu sana työntövoima hyötykuormaksi.