Suurta osaa maailman koralliriutoilla elävistä haista ja rauskuista uhkaa sukupuuttoon kuoleminen

Ilmastonmuutos ja liikakalastus ovat suurimpia riskejä haille ja rauskuille.

Sukupuuton uhka on suuri monille koralliriutoilla eläville haille.

18.1. 2:11 | Päivitetty 18.1. 7:59

Lähes kahta kolmasosaa maailman koralliriutoilla elävistä haista ja rauskuista uhkaa sukupuutto tiistaina julkistetun uuden tutkimuksen mukaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Koralliriutat toimivat kotina noin neljäsosalle kaikista maailman merenelävistä, ja niiden kunto on romahtanut ihmisten toiminnan vuoksi. Koralliriuttoja kuormittavat ja tuhoavat muun muassa ylikalastus, saasteet ja ilmastonmuutos.

Riuttojen petoina tunnetut hait ja rauskut näyttelevät tärkeää roolia niiden ekosysteemien ylläpidossa, eivätkä muut lajit voi täyttää niiden paikkaa, sanoo Samantha Sherman Kanadassa sijaitsevasta Simon Fraserin yliopistosta.

Haiden ja rauskujen kohtalo näyttää Nature Communications -julkaisussa julkistetun tutkimuksen mukaan kuitenkin synkältä. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) tutki yhteensä 134 hai- ja rauskulajia, jotka elävät koralliriutoilla.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että peräti 59 prosenttia näistä lajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Koralliriutoilla elävien haiden ja rauskujen sukupuuton riski on lähes kaksinkertainen verrattuna muiden hai- ja rauskulajien riskiin.

Tutkimuksessa tutkituista hailajeista viisi ja rauskulajeista yhdeksän oli listattu äärimmäisen uhanalaisiksi.

– Oli melko yllättävää, miten korkea uhka näille lajeille on, sanoo Sherman AFP:lle.

– Monet lajeista, joita luulimme yleisiksi, ovat vähentymässä hälyttävällä vauhdilla ja tulossa yhä vaikeammiksi löytää joistakin paikoista.

Tutkimuksessa tutkituista rauskulajeista yhdeksän oli äärimmäisen uhanalaisia.

Shermanin mukaan haille ja rauskuille kaikista suurin uhka on ylikalastus. Vaikein tilanne niille on tällä hetkellä läntisellä Atlantilla ja Intian valtamerellä. Myös rauskut ovat ahtaalla Intian valtamerellä sekä Kaakkois-Aasiassa.

Lisäksi ilmastonmuutos on vaikuttanut lajien ahdinkoon, sillä koralliriuttojen kunto on romahtanut nopeasti ilmaston lämmetessä.

AFP:n mukaan tutkimuksessa tehdyn mallinnuksen perusteella jopa 99 prosenttia maailman koralliriutoista tuhoutuu, jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta. Mikäli lämpeneminen on kaksi astetta, nousee luku sataan prosenttiin.

Oikaisu 18.1. klo 7.55: Korjattu artikkelin viimeisestä kappaleesta kohta, jossa puhuttiin ilmaston lämpenemisestä 1,5 prosenttia. Oikea ilmaisu on 1,5 astetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat