Tuliperäinen energia mukaan sähkön tuotantoon

Geoterminen lämpö oli suunnitteilla esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, mutta maakaasun löytyminen alueella keskeytti hankkeen.

23.1. 2:00

Tammikuussa 1973: Hiiltä, öljyä tai uraania ei riitä loputtomiin ja lisäksi niiden käyttö aiheuttaa yhä pahempia saasteongelmia. Energian saanti on kuitenkin turvattava. Energiapulan uhka yritetään torjua geotermisellä energialla, maapallon sisäosien lämmöllä. – –

Geoterminen energia on maapallon sisäosien lämpöä. Tulivuoritoiminnan yhteydessä tämä lämpö purkautuu ajoittain maan pinnalle saakka.

Tähän saakka geotermistä energiaa ei ole paljonkaan käytetty hyväksi. Tavallisin tapa on ollut kuuman vesilähteen valjastaminen lämmitykseen. Näin tehdään esimerkiksi Islannissa, missä kuumien lähteiden vesi korvaa vuosittain 190 000 tonnia polttoöljyä. – –

Geotermisessä voimalassa turbiineja pyörittävä höyry tuotetaan maaperän omalla lämmöllä. Koelaitoksia on mm Yhdysvalloissa, Italiassa, Japanissa ja Neuvostoliitossa.

Uudella-Seelannilla oli jo valmis pitkän ajan suunnitelma geotermisten voimaloiden rakentamiseksi, mutta siitä luovuttiin sen jälkeen, kun alueelta löydettiin suuria maakaasulähteitä.

Toistaiseksi koevoimaloita on rakennettu alueille, joissa geotermistä lämpöä on helposti saatavilla.

Periaatteessa voimalat voitaisiin rakentaa minne tahansa poraamalla maahan kyllin syvät reiät, mutta käytännössä ne on sijoitettava tuliperäiselle seudulle.

Siten esimerkiksi Suomen energiapulmat eivät ratkea geotermisellä energialla.

Geotermisen voimalan tarvitsema höyry voidaan tuottaa kahdella eri tavalla. Vettä voidaan valuttaa kuumiin maakerroksiin, joissa se höyrystyy. Höyry johdetaan maan pinnalle ja voimalan turbiineihin.

Toinen tapa on käyttää hyväksi kuumia maanalaisia lähteitä, joissa suuripainelsen veden lämpötila voi olla satoja asteita. Johdettaessa vesi maan pinnalle osa siitä muuttuu kuumaksi höyryksi, joka sitten pyörittää turbiinelta.

– –

Yhdysvalloissa on toistaiseksi vasta yksi geoterminen voimala. Kaliforniassa sijaitseva voimala tuottaa 275 megawattia sähköä, mikä vastaa runsasta puolta Loviisaan rakennettavan ydinvoimalan tehosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat