Raportti: Ilmaston­muutoksen vaikutukset Suomen huolto­varmuuteen pieniä

Sääilmiöiden kirjo tai niiden vaikutukset ovat Suomessa laajoja; esimerkiksi äkillinen tulva voi aiheuttaa nopeita ja rajuja vaikutuksia huoltovarmuuteen, kun taas pitkät hellejaksot vaikuttavat pidemmällä aikavälillä.

Lumimyräkän jälkiä siivottiin Helsingissä Pengerkadulla viime joulukuussa.

24.1. 9:52

Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset Suomen huoltovarmuuteen ovat pieniä verrattuna muualle maailmaan, selviää tuoreesta raportista.

Ilmatieteen laitos selvitti Huoltovarmuuskeskuksen kanssa ilmaston­muutoksen keskeisiä vaikutuksia Suomen huoltovarmuuteen. Raportin mukaan Suomessa ilmaston­muutoksen suorat vaikutukset eivät näytä merkittävästi heikentävän Suomen huoltovarmuutta.

Sään ääri-ilmiöillä voi olla silti oma vaikutuksensa.

”Esimerkiksi yksittäinen erittäin voimakas myrsky voi aikaansaada vakavan yhteiskunnallisen häiriötilanteen, joka koettelee myös huoltovarmuutta. Nämä ilmiöt ovat osa ilmastoamme, ja niihin pitää varautua joka tapauksessa”, sanoo tiedotteessa Ilmatieteen laitoksen tutkija, ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä.

Sääilmiöiden kirjo tai niiden vaikutukset ovat Suomessa laajoja; esimerkiksi äkillinen tulva voi aiheuttaa nopeita ja rajuja vaikutuksia huoltovarmuuteen, kun taas pitkät hellejaksot vaikuttavat pidemmällä aikavälillä.

”Haastavin kysymys on ehkä se, miten hitaammin ilmentyvät muutokset, kuten talvien leudontuminen ja sen myötä tiestöön tai rakennuskantaan kohdistuva rasite voivat muuttua jollain aikavälillä jopa huoltovarmuus­kriittiseksi. Tai minkälaisia vaikutuksia on esimerkiksi helteisiin liittyvillä kasvavilla terveysriskeillä”, sanoo tiedotteessa Huolto­varmuus­keskuksen johtava varautumisasiantuntija Tapio Tourula.

Toimialoista haavoittuvimmiksi koetaan elintarvike- ja energiahuolto sekä logistiikka.

Suurempi uhka on Suomeen muualta heijastuvat vaikutukset.

Pahimpana riskinä Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntijat pitävät ruoan, veden ja elintilan puutetta maailmalla, jotka saattavat johtaa esimerkiksi ilmastopakolaisuuteen.

Ilmatieteen raportti keskittyi suoriin vaikutuksiin.

Huoltovarmuuden keskiössä ovat yhteiskunnalle vakavat häiriötilanteet ja poikkeusolot, joihin yhteiskunta pyrkii varautumaan ja niissä toimimaan.

Esimerkiksi koronaviruspandemia on sellainen poikkeustila, johon huoltovarmuudella pyritään varautumaan. Myös meneillään oleva energiakriisi on huoltovarmuuskysymys, sekä esimerkiksi erilaiset sään ääri-ilmiöt.

ilmastonmuutoksen vaikutukset huoltovarmuuteen ovat varsin monisyisiä, johtuen etenkin sääilmiöiden laajasta kirjosta ja erilaisista vaikutusmekanismeista. Lisäksi asiaa hankaloittaa se, ettei ole olemassa selvää rajanvetoa siitä, mikä itse asiassa on huoltovarmuuskriittinen sääilmiö ja mikä ei, tutkijat kirjoittavat raportissaan.

”Voivatko esimerkiksi yleistyvien helteiden johdosta kasvavat haittavaikutukset terveydenhuollolle saavuttaa jossain vaiheessa vakavan yhteiskunnallisen häiriö­tilanteen, jos asiaan ei varauduta riittävästi etukäteen?” raportissa kysytään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat