Tutkijat kehittivät nestemäiseksi muotoaan muuttavan robotin

Robotti on valmistettu metallista, jonka sulamispiste on noin 29,8 astetta. Sulamisen jälkeen robotti voidaan palauttaa takaisin kiinteään olomuotoonsa.

26.1. 19:18

Hongkongin kiinalaisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pienen robotin, joka pystyy vaihtamaan olomuotoaan nestemäiseksi ja takaisin kiinteäksi.

Tutkijaryhmän julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Lego-hahmon muotoinen robotti pakenee häkistään sulamalla kalterien välistä. Lopuksi hahmo palaa takaisin alku­peräiseen tilaansa.

Testi on selvästi saanut esikuvansa Terminator 2 – Tuomion päivä (1991) -elokuvassa esiintyvästä tappajarobotista, joka pystyy vastaavaan suoritukseen. Tutkijoiden mukaan innoittajana on ollut myös selkärangaton merieläin merimakkara, joka pystyy muokkaamaan kudostensa jäykkyyttä.

Tutkijat valmistivat robotin gallium-metallista, jonka sulamispiste on noin 29,8 astetta. Gallium siis sulaa esimerkiksi ihmisen kädellä. Metallin joukkoon asetettiin pieniä magneettisia hiukkasia, joiden kautta sen lämpötilaa pystyttiin säätelemään induktioteknologian avulla. Magneettisia kappaleita ja siten myös itse galliumia voitiin myös siirrellä magneettikenttää muokkaamalla.

Robotti pystyi testeissä ylittämään esteitä ja jopa jakautumaan kahteen osaan ennen yhdistymistä ja palautumista kiinteään tilaan.

Tutkijoiden mukaan vastaavaa teknologiaa voitaisiin käyttää esimerkiksi vahingossa nieltyjen esineiden poistamiseksi ihmisten mahasta. Nykyteknologialla se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä galliumrobotti alkaa sulaa heti kun se asetetaan ihmisen sisälle, mikä vaikeuttaa sen ohjaamista.

Tutkimuksesta kertovat muun muassa Eurekalert- ja Matter-julkaisut. Suomessa tutkimuksesta kertoi aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat