Erikoisia aksolotleja esitellään Meksikossa – Voivat luoda jopa aivojaan takaisin, eivätkä kasva aikuisiksi

Aksolotlin uusiutumiskyky on häkellyttävä: jos siltä irtoaa raaja, voi se kasvattaa kyseisen ruumiinosansa takaisin.

29.1. 14:19 | Päivitetty 29.1. 21:54

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa avattiin 21. tammikuuta aksolotli-salamanterien elämää valottava museo- ja suojelukeskus, kertoo uutistoimisto Reuters.

Chapultepecin eläintarhassa sijaitsevan keskuksen tarkoituksena on jakaa tietoa kenties koko maailman erikoisimman, mutta äärimmäisen uhanalaisen sammakkoeläimen elämästä.

Luonnossa aksolotleja elää käytännössä enää Méxicon liepeillä Xochimilcojärvessä. Tämäkin viimeinen elinpaikka on ojituksen takia kuivunut ja siellä elää isoja kaloja, joiden saaliiksi parinkymmenen sentin kokoiset aksolotlit voivat joutua.

Suomessa aksolotleja voi tavata esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä. Terraario-olosuhteissa nämä salamanterit voivat elää jopa yli 20 vuoden ikäisiksi.

Valtaosa aksolotleista elää ihmisen lemmikkeinä ja koe-eläiminä. Suurin osa terraario- ja laboratorioaksolotleista on itse asiassa lähtöisin 33 yksilöstä, jotka tuotiin Pariisiin vuonna 1864, Korkeasaari kertoo.

Aksolotlien tunnetuimpiin piirteisiin kuuluvat pään molemmilla puolilla sojottavat ulkoiset kidukset.

Aksolotlit ovat eläinkunnan laajassa skaalassakin poikkeuksellisia eliöitä. Aikuisella aksolotlilla on pään molemmilla puolilla sojottavat ulkoiset kidukset, ohut iho ja evämäinen pyrstö, jotka ovat perinteisesti nuijapään piirteitä, kertoo Korkeasaari.

Tavallaan aksolotli ei kasva ulkoisesti aikuiseksi, koska se ei nouse maalle.

Tietyissä olosuhteissa aksolotlit saattavat kuitenkin myös kehittyä aikuisenkaltaisiksi, keuhkoilla hengittäviksi salamanterieläimiksi.

Myös aksolotlin uusiutumiskyky on häkellyttävä: jos siltä irtoaa raaja voi se kasvattaa kyseisen ruumiinosansa takaisin.

”Ne ovat yksi harvoista eläimistä, jotka voivat kasvattaa uudelleen ihonsa, lihaksensa, luunsa, verisuonensa, hermonsa, sydämensä ja aivonsa”, kertoo Chapultepecin eläintarhan eläinsuojelusta vastaava päällikkö Fernando Gual Reutersille.

Gualin mukaan uuden museon näyttelyiden, työpajojen ja laboratorioiden on määrä edistää ympäristökasvatusta.

Aksolotli-nimi viittaa atsteekkien palvomaan tulenjumala Xolotliin, joka pystyi muuttamaan itsensä aksolotliksi.

Ihmiset tutustuivat uuteen museokeskukseen Chapultepecin eläintarhassa Méxicossa 25. tammikuuta.

Oikaisu 29.1. kello 21.50: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, aksolotlit eivät voi kasvattaa kokonaan irronnutta päätään takaisin, vaan ainoastaan joitain ruumiinosiaan ja esimerkiksi aivojaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat