Rokote joka flunssaa vastaan

6.2. 2:00

Helmikuussa 1973: Ranskalainen lääketieteen tutkimusryhmä ilmoitti tiistaina keksineensä influenssaa vastaan rokotteen, joka on tehokas taudin kaikkia lajeja vastaan.

Tämän uuden käänteentekevän rokotteen tuotanto on jo aloitettu, ja lääkettä on saatavilla Ranskassa lähiaikoina, Pasteurin laitoksen tutkijat sanoivat.

Jos rokote osoittautuu todella tehokkaaksi, se voi johtaa maailman yleisimmän sairauden häviämiseen. Joka vuosi arvioidaan satojen miljoonien ihmisten sairastuvan influenssaan.

Professori Claude Hannoun, joka on johtanut tutkijaryhmää, sanoi uuden rokotteen poikkeavan aiemmista siinä, että se vaikuttaa myös tulevan influenssan lajeihin

”Se ei olo tehokas vain nykyisiä lajeja vastaan, vaan myös niitä, jotka mahdollisesti puhkeavat lähivuosina”, hän sanoi.

Pasteurin instituutin johtaja ja lääketieteen Nobelin palkinnon saaja professori Jacques Monod nimitti keksintöä ”vallankumoukselliseksi”. – –

”Suhtaudun tietoon varovaisen optimistisesti”, sanoi Turun yliopiston virusopin professori Pekka Halonen kuultuaan ranskalaisten kehittämästä yleispätevästä influenssarokotteesta. – –

Nykyään asetetaan suuria toiveita rokotteisiin, jotka sisältävät eläviä viruksia. Ne annetaan sumuttamalla nenän limakalvolle, ja niitä on kokeiltu ainakin Amerikassa ja Neuvostoliitossa.

Meillä Suomessa ja yleensä länsimaissa käytettävät rokotteet sisältävät kuitenkin vielä toistaiseksi inaktivoitua virusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat