Sukupuoli on luonnossa moninainen – yli 500 kalalajia voi vaihtaa sukupuoltaan

Vuokkokala elää turvassa piikittelyltä merivuokon suojassa.

Vuokkokala osaa suojautua ikävältä ympäristöltä.

6.2. 2:00 | Päivitetty 6.2. 7:21

Sukupuolikokemuksen moninaisuus ei ole vain ihmisten piirre. Monet eläimet vaihtavat sukupuoltaan. Niiden kohdalla voi puhua nimenomaan vaihtamisesta eikä korjaamisesta, sillä niille sukupuoli tuskin on identiteettikysymys.

Se on vain luonnollista luonnossa. Crepidula fornicata -kotilo ei ainakaan mieti asiaa sen syvällisemmin. Nämä kotilot viihtyvät kasoissa, joissa alimpana oleva ja isoin yksilö on naaras.

Sen päällä on toinen toistaan pienempiä koiraita. Kun naaras kuolee, isoin koiras vaihtaa sukupuoltaan ja parittelu voi taas jatkua.

Liskoilla ja matelijoilla sukupuoli voi määräytyä lämpötilan mukaan. Esimerkiksi lemmikkinäkin suosittu parta-agama syntyy naaraana, jos munat hautuvat liian kuumassa.

Australiassa on havaittu, että yli 36 asteen helteessä kaikki parta-agamat kuoriutuvat naaraina, vaikka niillä olisi koiraan kromosomit.

Erääseen parroistaan tunnettuun teksasilaisyhtyeeseen sopivasti parta-agaman koiraspuoliset kromosomit ovat muotoa ZZ. Lisäksi myös naarailla on parta.

Kalojenkaan geeneihin ei ole kirjattu, mihin lokeroon niiden pitäisi kuulua.

Tunnetaan yli 500 kalalajia, jotka vaihtavat sukupuoltaan rutiininomaisesti. Jotkin syntyvät naaraina ja muuttuvat myöhemmin koiraiksi tai toisinpäin. Ja vielä jopa uudestaan takaisin. Se on niille toimiva lisääntymisen strategia olojen muuttuessa.

Tunnetuin esimerkki lienee koralliriuttojen kaunis vuokkokala. Värikäs kala on tottunut ympäristön piikittelyyn ja kasvattanut paksun nahan.

Vuokkokala elää merivuokon suojissa, mutta se on immuuni merivuokon myrkyille. Vuokon sisällä se voi elää turvassa ulkomaailman ilkeiltä kelmeiltä.

Vuokkokalat elävät pienessä ryhmässä, jossa vain isoin koiras ja isoin naaras voivat lisääntyä. Muut kalat ovat keskenkasvuisia koiraita. Jos naaras kuolee, sen entinen siippa vaihtaa sukupuoltaan naaraaksi ja pikkukoiraista isoin kehittyy sukukypsäksi.

Tästäpä olisikin seurannut mielenkiintoinen juonenkäänne Disneyn merieläimistä kertovaan Nemoa etsimässä -elokuvaan, mikäli tarina olisi pyrkinyt äärimmäiseen realismiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat