Kylpylän viemäristä löytyi lähes 2 000 vuotta sitten vahingossa kadonneita aarteita

Roomalaisajan kylpylän viemäristä löytyneet korukivet ovat taidokkaasti kaiverrettuja.

Roomalaisajan kylpylän viemäristä löytyneitä kaiverrettuja korukiviä.

2.2. 17:00

Arkeologit löysivät jopa kolmekymmentä kaiverrettua korukiveä roomalaisajan kylpylän viemäristä Pohjois-Englannin Carlislesta. Löydöstä uutisoi muun muassa The Guardian.

Arkeologien mukaan lähes 2 000 vuotta vanhat korukivet ovat päätyneet viemäriin vahingossa. Pienet kivet ovat olleet kiinni sormuksissa, mutta niiden kasvipohjainen liimaus on pettänyt kuumassa ja kosteassa kylpylässä, kertoo kaivauksia johtanut arkeologi Frank Giecco lehdelle.

Hän uskoo, etteivät rikkaat kylpylävieraat välttämättä huomanneet menetystään heti, koska itse sormukset eivät kadonneet. Viemäriin korukivet kasaantuivat ajan saatossa.

Toiselta tai kolmannelta vuosisadalta olevat korukivet ovat taidokkaasti kaiverrettuja. Yksi kylpijöistä menetti ametistin, johon oli kaiverrettu Venus-jumala. Toinen kadotti puolestaan jaspiksen, jonka koristeeksi oli kaiverrettu satyyri. Halkaisijaltaan löydetyt korukivet ovat 5–16 millimetriä.

Miksi sormuksia ei sitten otettu pois sormesta kylpylävierailun aikana, jos korukivien irtoaminen oli riski?

Tutkijoiden mukaan syynä oli varkauksien pelko, sillä historiallisten lähteiden mukaan varkaudet olivat yleisiä roomalaisissa kylpylöissä, kertoo Live Science.

Kaivauksissa viemäristä löytyi myös 40 hiusneulaa ja 35 lasihelmeä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat