Harvan tuntema ”Pohjoisen Stonehenge” avattiin yleisölle, tältä se näyttää

Pohjois-Englannin Yorkshiressa sijaitsevia Thornboroughin hengejä pidetään merkittävyydeltään jopa Stonehengen kilpailijana.

3.2. 17:57

Englannissa avattiin perjantaina yleisölle harvojen tuntema, valtava kivikautinen rakennelma. Valtion omistamista historiallisista kohteista ja muistomerkeistä huolehtiva English Heritage kutsuu neoliittista rakennelmaa ”Pohjoisen Stonehengeksi”.

Pohjois-Englannin Yorkshiressa sijaitsevia Thornboroughin hengejä pidetään merkittävyydeltään Stonehengen kilpailijana, kertoo uutistoimisto AFP.

Pohjoisen Stonehenge koostuu kolmesta renkaanmuotoisesta maavallista, jotka ovat halkaisijaltaan yli 200 metriä. Vallit ovat noin neljä metriä korkeita.

Vallit on rakennettu 3 500–2 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, joten ne ovat mahdollisesti satoja vuosia Stonehengeä vanhempia.

Pohjoisen Stonehenge rakennettiin ehkä rituaaleja tai seremonioita varten, mutta The Guardianin mukaan tästä ei ole varmuutta.

Kaksi renkaanmuotoista maavallia lahjoitti valtiolle ne omistanut rakennusyritys, mutta kolmas on yksityisomistuksessa.

Tunnetumpi Stonehengen kivikehä sijaitsee Lounais-Englannin Wiltshiressa ja sen on uskotaan toimineen uskonnollisten tapahtumien viettopaikkana.

Kehän kivet on sijoiteltu siten, että kesäpäivänseisauksen aamuna Aurinko nousee tarkalleen kahden kiven väliin jätetystä aukosta.

Esihistoriallisen Stonehengen kivikehän on arvioitu liittyvän ajan mittaamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat