Maskit vähentävät tartuntoja vähän tai eivät ollenkaan, näytön taso kohtalainen

Luotettavimpana pidetty tutkimuskatsaus löysi enemmän näyttöä käsien pesun vaikuttavuudesta.

Ihmiset käyttivät maskia Pasilan asemalla ja kauppakeskus Triplassa keväällä 2021.

8.2. 2:00 | Päivitetty 8.2. 6:20

MaskIT vähentävät koronataudin, influenssan ja niiden kaltaisten hengitystieinfektioiden leviämistä väestössä vähän tai eivät ollenkaan.

Tämä oli tulos parhaan tutkimustiedon yhteen vetäneessä Cochrane-katsauksessa, joka julkaistiin viime viikon lopussa.

Kirurginmaskien ja N95-maskien tehossa ei näkynyt eroa esimerkiksi hoitoalan työntekijöillä, jotka käyttivät maskeja potilaita kohdatessaan.

Tartuntojen torjuntaa käsittelevä päivitetty katsaus käsitti kaikkiaan 78 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta. Niissä koehenkilöt jaetaan satunnaisesti kahteen ryhmään, joihin kohdistetaan eri toimia ja verrataan tulosta ryhmien välillä.

Mukana oli yksitoista uutta tutkimusta, joista kuusi korona-ajalta. Vanhemmat tutkimukset koskivat pääasiassa influenssaa.

Käsien pesun vaikuttavuus on satunnaistettujen tutkimusten perusteella tartuntojen torjunnassa suurempi kuin maskien. Käsihygienian parantaminen vähensi hengitystieinfektioita 14 prosentilla verrokkeihin nähden.

Johtopäätös oli, että tiuhemmasta käsienpesusta on todennäköisesti jonkin verran hyötyä tartuntojen jarruttamisessa.

Cochrane-katsauksilla on maine näyttöön perustuvan lääketieteen luotettavimpana perustana.

Kansainvälinen Cochrane-yhteisö on laatinut systemaattisia katsauksia lääketieteellisten hoitojen ja muiden terveydenhoidon toimien vaikuttavuudesta standardoiduin menetelmin vuodesta 1993.

Katsauksia käytetään hoitosuositusten ja päätöksenteon tukena monissa maissa, myös Suomessa. Katsauksissa arvioidaan hoidon tehon lisäksi myös näytön tasoa.

Näyttö maskien tehottomuudesta arvioitiin nyt päivitetyssä katsauksessa kohtalaiseksi.

Tiedossa on edelleen epävarmuutta esimerkiksi siksi, että maski-interventioiden osallistujat eivät usein käyttäneet maskeja kuuliaisesti eivätkä ohjeiden mukaisesti. Niin he eivät tosin tee tosielämässäkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat