Tutkijat löysivät uuden asteroidin ja 12 uutta Jupiterin kuuta

Mittauslaitteistojen tarkkuuden kasvaessa tutkijat voivat havaita Aurinkokunnasta aiemmin tuntemattomia planeettojen kiertolaisia ja asteroideja.

Havainnekuva uudesta asteroidivyöhykkeellä liikkuvasta pienestä asteroidista.

7.2. 18:01

Avaruusteleskooppi James Webb on havainnut sattumalta aiemmin tuntemattoman, noin 100–200 metriä pitkän asteroidin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi löydöksestä maanantaina.

Nasa kuvailee asteroidia hyvin pieneksi ja vertaa sen kokoa Rooman Colosseumiin. Asteroidi on pituudeltaan pienempi kuin esimerkiksi noin 240 metrinen Helsingin Olympiastadion.

Kyseessä voi olla pienin asteroidien päävyöhykkeeltä löydetty asteroidi. Suurimpien vyöhykkeeltä löydettyjen asteroidien läpimitta on satoja kilometrejä.

Uuden asteroidin löysivät eurooppalaiset tutkijat teleskoopin Miri-laitteiston avulla. Miri mittaa avaruuden lämpösäteilyä ja sen uskotaan kykenevän tutkimaan maailmankaikkeuden ensimmäisiä tähtiä ja galakseja. Tutkijat todistivat, että laitteisto pystyy havaitsemaan myös avaruuden mittakaavassa erittäin pieniä kohteita.

”Havaitsimme – täysin odottamatta – pienen asteroidin Mirin kalibroinnin yhteydessä tehdyistä havainnoista”, selittää Thomas Müller, tutkija Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics -instituutista Saksasta.

Lue lisää: Avaruus­teleskooppi Webb löysi vanhimman tunnetun galaksin

Lue lisää: James Webb -teleskoopin uusista kuvista saatiin esimakua – tähti­järjestelmän ympärillä hehkuvat erikoiset ”vuosi­renkaat”

Asteroidien päävyöhyke loppuu Jupiteriin, jota kiertämästä löydettiin hiljattain 12 aiemmin tuntematonta pientä kuuta.

Smithsonian-instituutin avaruustieteiden tutkimuslaitoksen alaisuudessa toimivan Minor Planet Center -laitoksen tekemien havaintojen mukaan Jupiterilla on nyt kaikkiaan 92 havaittua kiertolaista. Tuloksista kertovat muun muassa Sky & Telescope -lehti sekä verkkosivu Space.com.

Uusien havaintojen ansiosta Jupiterilla on nyt enemmän tunnettuja kuita kuin Saturnuksella, jolla tiedetään olevan ainakin 83 kuuta. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi Mirin kaltaisten mittauslaitteistojen ansiosta niin asteroideja kuin pieniä planeettojen kiertolaisia löydetään jatkossa vielä lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat