Vesuvius tuhosi kirjan 2 000 vuotta sitten, pian sen salat saattavat paljastua

Antiikinaikaisen kirjan uskotaan olevan kadonnut teos, josta ei tiedetä säilyneen toista kappaletta.

Papyruksesta tehty hiiltynyt kirjakäärö löytyi roomalaisesta Herculaneumin rauniokaupungista.

8.2. 16:10

Tutkijat uskovat, että lähes 2 000 vuotta sitten Vesuvius-tulivuoren purkauksessa pahoin vaurioitunutta kirjaa saatetaan vielä pystyä lukemaan. Kirjasta on säilynyt vain hiiltyneitä jäänteitä, kertoo Live Science. Kirjan salat saattaa tutkijoiden mukaan paljastaa tekoäly.

Papyruksesta tehty kirjakäärö löytyi roomalaisesta talosta Herculaneumin rauniokaupungista, joka Pompeijin tavoin tuhoutui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79.

Nykyisen Napolin lähellä sijaitsevasta Rooman keisarikunnan aikaisesta rakennuksesta on löydetty noin 1 800 hiiltynyttä papyruskääröä. Suurin osa niistä on antiikin kreikkalaisia filosofisia tekstejä.

Pahoin vaurioituneen kirjan löytöaikaa ei tiedetä, mutta se annettiin lahjaksi Napoleonille vuonna 1804. Samana vuonna Napoleonista tuli Ranskan keisari. Siitä lähtien kirjaa on säilytetty Pariisissa. Vuonna 1986 käärö vaurioitui lisää, kun sitä yritettiin avata.

Vain pieniä osia kirjakääröstä on pystytty lukemaan. Se tiedetään, että kirja käsittelee Aleksanteri Suuren kuoleman (323 ennen ajanlaskumme alkua) jälkeistä historiaa.

”Se sisältää makedonialaisten diadokkien nimiä ja muutamia mainintoja Aleksanterista itsestään”, kertoi kirjakääröä tutkinut antiikintutkimuksen professori Richard Janko Michiganin ylipistosta.

Janko uskoo kirjan olevan kadonnut teos, josta ei tiedetä säilyneen toista kappaletta.

Diadokit eli seuraajat olivat enimmäkseen Aleksanteri Suuren kenraaleja, jotka hänen kuolemansa jälkeen diadokkisodissa jakoivat keskenään Aleksanterin valtaaman imperiumin, joka levittäytyi Makedoniasta Intiaan ja Egyptiin saakka. Kirjassa on mainittu Seleukos I Nikator, joka hallitsi laajaa valtakuntaa Lähi-idässä sekä Makedoniaa ja Kreikkaa hallinnut Kassandros.

Aleksanteri Suuri Pompeijin kaupungista löytyneessä mosaiikissa.

Jankon apuna papyruksen tutkimuksessa on ollut tutkijaryhmä, jota johtaa Brent Seales yhdysvaltalaisesta Kentuckyn yliopistosta. Tutkijaryhmä on opettanut tietokoneohjelmaa havaitsemaan mustetta papyruskääröistä.

Tietokoneohjelman avulla on vähitellen saatu esille yhä enemmän lukukelpoista tekstiä Herculaneumin kirjan jäänteistä, Janko kertoo.

Esimerkiksi kirjan kirjoittajaa ei tutkimuksen edistymisestä huolimatta kuitenkaan vielä tiedetä.

Herculaneumin kaupungin raunioita, joista kirjakääröä löytyi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat