Linnunradassa on arvioilta ainakin sata miljardia planeettaa, mutta vain yhdellä on tällä tietoa älyllistä elämää.
On sitä voinut syntyä muuallakin, kun aikaakin sen kehittymiseen on ollut miljardeja vuosia.
Emme kuitenkaan ole saaneet havaintoa vieraista sivilisaatioista. Tätä hiljaisuutta kutsutaan Fermin paradoksiksi italialais-yhdysvaltalaisen fyysikon Enrico Fermin mukaan.
Hän aikoinaan ihmetteli, missä kaikki ovat, vaikka kaiken todennäköisyyden perusteella galaksin kuuluisi kuhista elämää.
Paradoksiin on annettu lukuisia vastausehdotuksia.
Nyt Jerusalemin Heprealaisen yliopiston astrofyysikko Amri Wandel kantaa kortensa kekoon esittämällä The Astrophysical Journal -tiedelehdessä laskelman, että avaruuden mahdolliset muukalaiset eivät olet pystyneet näkemään meitä emmekä mekään ole siksi voineet nähdä heistä merkkejä.
Yksi keino meidän päästä perille muista sivilisaatioista olisi se, että ne lähettäisivät Maata kohti radiosignaaleja tai tutkimuslaitteita, jotka me huomaisimme.
Jotkut tähtitieteilijät uumoilivatkin, että aurinkokunnassa pistäytynyt, sikarin muotoinen 'Oumuamua-kappale olisi voinut olla tällainen vieras luotain. Tutkimukset kumosivat ajatuksen.
Piirros esittää, millainen Aurinkokunnassa vieraillut kappale ’Oumuamua saattoi olla. Noin 400 metriä pitkä kappalle havaittiin lokakuussa 2017.
Galaktinen tiedustelutoiminta on tällä hetkellä hyvin epätodennäköistä Wandelin laskelmien mukaan.
Hän arvioi, että vieraat sivilisaatiot eivät lähde summamutikassa kartoittamaan älyä avaruudesta, vaan suuntaavat energiansa kohteisiin, joissa sitä voi olettaa löytävänsä.
Pelkät biologisen elämän merkit eivät vaativiin etsintähankkeisiin ryhtymiseen Wandelin mielestä riitä.
Mielenkiinto herää luultavammin, jos joltain planeetalta lähtee signaaleja, jotka viittaavat teknologiaan.
Maasta karanneet radioaallot ovat tällainen teknosormenjälki. Kuitenkin radiolähetykset ovat vuotaneet avaruuteen niin lyhyen aikaa, etteivät ne galaksin mittakaavassa ole ehtineet pitkälle.
On hyvin pieni todennäköisyys, että Linnunradassa olisi sivilisaatio niin lähellä, että se voisi huomata Maasta lähteneen teknologisen säteilyn.
Todennäköisyys kasvaa ratkaisevasti vain sillä oletuksella, että muita sivilisaatioita on todella paljon.
Niinpä Wandel laskee, että meidän on vielä odotettava muutamia satoja tai tuhansia vuosia ennen kuin voi olettaa, että toinen sivilisaatio meidät huomaa ja aloittaa tiedustelutoiminnan.
Tutkija kutsuu tätä kontaktin aikakaudeksi.
Julkaistu Tiede-lehdessä 3/23.