Tutkimus: Raaka-aineet riittävät sittenkin vihreään siirtymään

Päästöttömän energiajärjestelmän rakentaminen verottaa luonnonvaroja.

Jo tuulivoimaloiden lisäys voi vaatia harvinaisten maametallien tuotannon kolminkertaistamista, tutkimus arvioi. Kuvan tuulivoimalat ovat Ruotsissa.

8.3. 2:00 | Päivitetty 8.3. 14:10

Ilmaston lämpeneminen täytyy pysäyttää, joten ihmiskunta joutuu luopumaan fossiilisista energianlähteistä ja rakentamaan päästötöntä tekniikkaa.

On esitetty laskelmia, joiden mukaan maailman mineraalivarat eivät riitä liikenteen ja teollisuuden sähköistämiseen ja päästöttömän sähköntuotannon lisärakentamiseen.

Energia-alan Joule-julkaisussa ilmestynyt yhdysvaltalainen tutkimus päätyy toiseen tulokseen. Tutkijaryhmä arvioi, että raaka-ainevarat riittävät vihreään siirtymään.

Breakthrough-instituutin Seaver Wang ja kollegat laskivat raaka-aineiden tarpeen vuoteen 2050 asti 75 erilaisessa energiantuotannon skenaariossa, joissa lämpeneminen pyritään rajoittamaan kahteen asteeseen.

Esimerkiksi harvinaisten maametallien, kuten neodyymin ja dysprosiumin tarve kasvaa tulevina vuosina huomattavasti.

Pelkästään tuulivoimaloiden lisäys voi vaatia harvinaisten maametallien tuotannon kolminkertaistamista.

Aurinkokennoihin tarvittavan monikiteisen piin kysyntä kasvaa yli kaksinkertaiseksi.

Maailman energiajärjestön IEA:n ennuste on samansuuntainen: harvinaisten maametallien kysyntä 3–7-kertaistuu ja monikiteisen piin tarve kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Joidenkin tärkeiden raaka-aineiden tunnetuista varannoista siirtymä haukkaa tutkijoiden laskelman mukaan merkittävän osan vuoteen 2050 mennessä.

Kuparista ja hopeasta on mahdollisesti silloin käytetty yli kymmenen prosenttia, kadmiumista, neodyymistä ja dysprosiumista seitsemän prosenttia, nikkelistä viisi prosenttia.

Lopussa ne eivät kuitenkaan vielä ole.

Koska monia näistä aineista tarvitaan useissa tuotteissa sähköautoista lentokoneisiin ja sähköverkkoihin, toimitusketjut voivat joutua koville ja kustannukset kasvaa.

Toisaalta hintojen nousu ohjaa etsimään vaihtoehtoisia materiaaleja ja kehittämään raaka-aineita säästävää teknologiaa.

Tutkijat toteavat, että kierrätyksellä ja materiaaleja säästävillä keksinnöillä on suuri merkitys, mutta kriittisten raaka-aineiden tarve kasvaa joka tapauksessa nykyistä suuremmaksi ja kaivostoimintaa tarvitaan.

Tutkijat laskivat myös vihreän siirtymän aiheuttamia hiilipäästöjä. Niitä tuottaa etenkin sementin ja teräksen valmistus tuuli-, aurinko- ja ydinvoimaloiden rakennustarpeiksi.

Siirtymän hiilijalanjälki jää silti pieneksi suhteessa maailman kokonaispäästöihin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/23.

Oikaisu 8.3.2023 klo 13.40: Toisin kuin tekstissä alunperin sanottiin, telluuri ei kuulu harvinaisiin maametalleihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat