Tuoremehujen lyijymääristä kiistellään

Yhdysvallat halusi sallia selvästi suurempia lyijymääriä kuin Suomi.

6.3. 2:00

Maaliskuussa 1973: Tuoremehun lyijymääristä on syntynyt kansainvälinen kiista. Yhdysvallat on taistellut sen puolesta, että mehuissa saisi olla lyijyä yksi milligramma kiloa kohti.

Eräät muut maat mm. Suomi ovat ankarasti vastustaneet niin suurta lyijymäärää. Maailman terveysjärjestön suosittama väliaikainen yläraja on tällä hetkellä 0,3 mg kiloa kohti.

Viimeisin tieto korkeista lyijymääristä tulee Japanista, missä kahdelta suurella maahantuojalta kiellettiin Libbyn tomaattituoremehun tuominen maahan.

Sen lyijypitoisuuden ori todettu vaihtelevan 1,1 ja 0,79 milligramman välillä kiloa kohti. Japanin lain mukaan yläraja 0,4 mg.

Suomen ylärajamääräys 0,5 mg on vuodelta 1965. Kauppa- ja teollisuusministeriön elintarviketoimiston ylitarkastaja Vilho Aalto kertoo, että meillä on jatkuvasti tutkittu purkkeja, mutta arvot eivät ole olleet lähelläkään 0,5 milligrammaa.

Viime vuodelta olevan suosituksen mukaan ei täysikasvuisen ihmisen viikoittainen ”lyijyannos” saisi ylittää kolmea milligrammaa.

Aallon mukaan tieteellisiä tutkimusta seurataan jatkuvasti ja jos jotain uutta ilmenee, suosituksia muutetaan.

”Olemme mieluummin liian varovaisia. Siksi Suomi on kovasti vastustanut, että ylärajaksi otettaisiin 1 mg kiloa kohti. Yhdysvallat taas kamppailee tämän arvon puolesta, koska sen kansainvälinen kauppa ei oikein tahdo sujua”, kertoo Aalto.

Kasvit saavat lyijyä ilmasta tai maasta. Sitä voi mehuihin tulla myös purkista.

Vilkkaasti liikennöityjen autoteiden varsilla on kasvien havaittu saavan lyijyä aina 400 metrin päähän tiestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat