SpaceX lähetti uutta miehistöä kansain­väliselle avaruus­asemalle

Alus kuljettaa asemalla kaksi yhdysvaltalaista astronauttia, venäläisen kosmonautin ja Arabiemiirikuntien astronautin.

Crew Dragon -alus kuljettaa uutta miehistöä kansainväliselle avaruusasemalle.

2.3. 7:14 | Päivitetty 2.3. 10:38

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan kanssa yhteistyötä tekevä yksityinen avaruuslentoyhtiö SpaceX lähetti torstaina raketillaan kolme astronauttia kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Aiemmin maanantaiksi suunniteltu lento siirtyi, ja Falcon 9 -raketti lähti matkaan Suomen aikaan torstaina kello 7.34 Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.

Crew Dragon -alus kuljettaa asemalla kaksi yhdysvaltalaista astronauttia, venäläisen kosmonautin ja Arabiemiirikuntien astronautin.

Nelihenkisen miehistön on määrä saapua avaruusasemalle perjantaina.

Viime maanantaille suunniteltu laukaisu oli peruttu vain paria minuuttia ennen suunniteltua lähtöä. Viime hetken peruminen johtui järjestelmäongelmasta.

Falcon 9 -aluksen kyydissä matkaan lähteneistä Nasan astronautti Stephen Bowen on ainoa, joka on ollut avaruuslennolla aikaisemmin. Hän on ollut aikaisemmin jo kolmella lennolla.

Avaruus on pysynyt harvinaisena yhteistyöpaikkana Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Bowenin mukaan politiikasta ei avaruudessa juuri keskustella.

”Olemme kaikki ammattilaisia. Keskitymme jatkuvasti itse tehtävään”, Bowen sanoi.

”Suhteemme kosmonauttien kanssa on aina ollut loistava, kun olemme päässeet avaruuteen.”

Kansainvälisen avaruusaseman rakennus aloitettiin vuonna 1998, kun Venäjä ja Yhdysvallat lisäsivät yhteistyötä kylmän sodan aikaisen avaruuskilpailun jälkeen. Nasa maksaa SpaceX:lle astronauttien kuljettamisesta Kansainväliselle avaruusasemalle noin kerran puolessa vuodessa.

Oikaisu 2.3.2023 kello 7.37: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti lähdön tapahtuvan kello 7.43. Raketti lähti matkaan jo kello 7.34.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat