Arkeologit tekivät ”todella hämmästyttävän” löydön: Ihmisen pää­kallosta tehdyn kamman

Kallosta tehty kampa löytyi kaivauksissa reilun kuuden kilometrin päästä Cambridgen kaupungista.

2.3. 9:45

Arkeologit ovat tehneet Britanniassa poikkeuksellisen löydön, kun kaivauksissa paljastui noin 2 000 vuotta vanha ihmisen pääkallosta tehty kampa.

Löydöstä kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Cambridge News.

Kallosta tehty kampa löytyi kaivauksissa reilun kuuden kilometrin päästä Cambridgen kaupungista. Uuden tien reitiltä tehdyissä kaivauksissa löytyi runsaasti muutakin esineistöä.

Kamman löytänyttä Museum of London Archaeologyn tutkimusryhmää johtanut Michael Marshall pitää löytöä BBC:n mukaan ”todella hämmästyttävänä”.

Kampa on myös erittäin harvinainen, sillä aiemmin on löydetty vain kaksi samankaltaista esinettä. Molemmat löydöt tehtiin lähialueelta.

”Kampa on mahdollisesti tehty rautakautisen yhteisön tärkeän jäsenen kallosta. Kuolleen muisto haluttiin säilyttää”, Marshall kertoo.

Hänen mukaansa kamman piikeissä ei ole kulumaa, joten sitä ei välttämättä koskaan käytetty hiusten kampaamiseen. Kallokammassa oleva pyöreä reikä viittaa siihen, että sitä on käytetty riipuksena tai amulettina.

Ihmisten luista tehtyjä esineitä saatettiin käyttää muun muassa kuolleisiin liittyvissä rituaaleissa.

Britannian arkeologiassa rauta-aika alkaa noin vuodesta 750 ennen ajanlaskumme alkua ja päättyy vuoteen 43, jolloin Rooman imperiumi valtasi nykyisen Englannin alueen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat