WHO kehottaa kaikkia maita jakamaan tietonsa korona­viruksen alkuperästä

WHO haluaa valtioiden jakavan tietonsa koronaviruksen alkuperästä. FBI arvioi viruksen voineen vuotaa kiinalaisesta laboratoriosta.

WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesuksen mukaan koronaviruksen politisointi on tehnyt tieteellisestä työstä vaikeampaa. Tedros Adhanom Ghebreyes kuvattuna vuonna 2021 Genevessä.

4.3. 12:04

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti perjantaina kaikkia maita jakamaan tietonsa koronaviruksen alkuperästä. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.

”Jos millään maalla on tietoa pandemian alkuperästä, sen on olennaista tulla jaetuksi WHO:n ja kansainvälisen tiedeyhteisön kanssa”, Tedros sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tedros antoi lausunnon sen jälkeen, kun Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (FBI) johtaja Christopher Wray sanoi tiistaina yhdysvaltalaisen uutiskanavan Fox Newsin haastattelussa, että FBI:n arvion mukaan koronaviruspandemia alkoi ”todennäköisimmin potentiaalisesta laboratoriovahingosta Wuhanissa”.

Koronaviruksen uskotaan saaneen lähtönsä vuonna 2019 kiinalaisesta Wuhanin kaupungista, jossa sijaitsee virustutkimus­laboratorio.

Lue lisää: FBI:n johtaja: Korona­virus on toden­näköisesti lähtöisin vuodosta kiinalais­laboratoriossa

Kiina on kieltänyt jyrkästi väitteen ja kutsuu FBI:n väitteitä mustamaalaus­kampanjaksi Kiinaa vastaan.

Myös Yhdysvaltojen energiaministeriö oli sunnuntaina antanut arvionsa, että koronavirus lähti leviämään todennäköisimmin kiinalaisen laboratoriovuodon johdosta. Virasto kuitenkin antoi arvionsa ”alhaisella itsevarmuudella”.

Useat muut yhdysvaltalaisministeriöt uskovat viruksen kehittyneen luonnonomaisesti.

Tedrosin mukaan WHO ei ole luovuttanut viruksen alkuperän selvittämisessä ja kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä.

Alkuperätutkimuksen politisointi on tehnyt tieteellisestä työstä vaikeampaa, hän sanoi.

WHO:n koronaviruksen alkuperää tutkivan osaston johtaja Maria Van Kerkhove sanoi ottaneensa yhteyttä Yhdysvaltojen delegaatioon Genevessä lisätietojen toivossa.

Hän ei kuitenkaan ole vielä saanut niitä tietoja, joiden pohjalta Yhdysvaltojen tiedustelu­raportit koronaviruksen alkuperästä on kirjoitettu.

Van Kerkhove kehotti kaikkia jakamaan tietonsa asiasta kansainväliselle yhteisölle.

WHO:n tietojen mukaan koronaviruksen johdosta on kuollut yli 6,8 miljoonaa ihmistä. Järjestö uskoo, että aito luku on paljon suurempi.

Lue lisää: Tiedelehti Nature: WHO ei yritä enää selvittää korona­viruksen alkuperää

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat