Ihminen palaa Kuun pinnalle Artemis 3 -lennolla. Lento voi toteutua marraskuussa 2025. Näin ennakoi Yhdysvaltain avaruushallinto.
Nasa vie sitä ennen neljä astronauttia Kuun ympäri Artemis 2 -lennolla. He kiertävät sen avaruusalus Orionissa, jonka vie avaruuteen Nasan SLS-kantoraketti.
Tämä lento toteutunee vuotta aiemmin, marraskuussa 2024, kertovat uutistoimisto AFP ja uutiskanava France24.
NASA kertoi Artemis-kuuohjelmaansa ajankohdista viime viikolla. Artemis-lentojen päämäärä on viedä astronautteja Kuuhun ja ennen pitkää rakentaa Kuun etelänavan tuntumaan pysyvä tukikohta.
Hankkeen miehittämätön ensilento Artemis 1 päättyi joulukuussa 2022. Lento testasi ensi kertaa Nasan valtavaa SLS-kantorakettia ja sen avaruusalusta Orionia toista kertaa.
Lennolla Orion kiersi Kuun ympäri laajalla soikealla radalla, joka oli erikoinen ja ulottui kauas.
Rata kulki Kuun ympäri vastakkaisen suuntaan kuin Kuu kiertää Maan ympäri. Lento kesti 25 päivää.
Lopussa Orionista palasi Maahan asti vain se kapseli, jossa seuraavilla lennoilla kulkevat astronautit.
Orionista oli irrotettu paluun loppuhetkillä Euroopassa valmistettu Orionin huoltomoduuli. Se paloi erillisenä ilmakehässä.
Orionin kapseli polskahti Tyyneenmereen lähellä Kalifornian niemimaata ja Meksikoa 11. joulukuuta.
Artemis 1 -lennon kapselia hinataan laivan uumeniin Tyynellämerellä 11. joulukuuta. Kapselin kärähtänyttä pintaa ja erityisesti sen pohjan lämpökilpeä on nyt tutkittu tarkoin.
”Nyt mikään ei pidättele meitä sen perusteella, mitä opimme Artemis 1 -lennosta”, sanoi alkuviikosta Nasan apulaispäällikkö Jim Free uutistoimisto AFP:lle.
Jos lennot toteutuvat suunnitellusti, palaa ihminen Kuuhun lähes 53 vuoden tauon jälkeen.
Viimeksi ihminen on astellut Kuun pinnalla hieman ennen joulua 1972 Apollo 17 -lennolla. Tuo lento jäi Apollo-kuuhankkeessa viimeiseksi.
Nasa kertoo myöhemmin tänä vuonna, ketkä neljä ovat Artemis 2:n astronautteja.
Nyt heistä tiedetään vain se, että yksi astronauteista on kanadalainen. Kanada on rahoittanut ja rakentanut osaltaan Yhdysvaltain kallista Artemis-ohjelmaa.
Nasa testaa Artemis 2 -lennolla avaruusalus Orionin ohjaamoa ja käyttöliittymiä, sen navigointia sekä astronauttien kuntoa ja kestävyyttä.
Artemis 3 on suunniteltu matkaan noin vuosi Artemis 2:n jälkeen.
”Suunnitelmissamme lentoa on seurannut uusi lento aina 12 kuukauden kuluttua”, Free muistutti.
”Pysymme edelleen tuossa 12 kuukaudessa. Tarkastelemme toki jatkuvasti, miten laitteiden kehittely pysyy tahdissa.”
Kuuhun laskeutumista varten räätälöidään omaa laskeutumisalusta. Se rakennetaan avaruusyhtiö SpaxeX:n valmistuvasta Starship-aluksesta.
SpaceX:n kantoraketti Starshipin on määrä lentää ensilento jo tänä keväänä. Se on Starshipin mallikappale, jonka sisällä on nyt vasta moottorit ja polttoainesäiliöt
Laskeutuja Kuussa olisi peräti 50 metriä korkea. Toinen kehittelyn kohde ovat Kuussa käytettävät asut, Free sanoi.
Kuuhun laskeutuu näillä näkymin joulukuussa 2025 avaruusyhtiö SpaceX:n räätälöity alus. Kaksi astronauttia taiteilijan tekemässä kuvassa aluksen juurella.
Nasa julkisti elokuussa 2022 Kuun Etelänavan alueelta 13 seutua, jonne Artemis 3 ja sen seuraajat voivat laskeutua.
Jokainen niistä on tasainen alue ja tarpeeksi laaja laskeutua Kuuhun. Mikä tahansa paikoista sopii Artemis 3:lle.
Artemis 3:n historiallisen lennon neljää astronauttia ei ole myöskään vielä valittu.
Lennolla on kuitenkin varmasti mukana nainen tai naisia, ja muitakin kuin vaaleaihoisia astronautteja. Näin Nasa kertoi kauan sitten.
Suunnitelmissa on, että neljästä kaksi astuu Kuuhun. He viettävät Kuun pinnalla vajaan viikon.
Artemis 1 -lennon yksi tärkeä osa oli seurata, kuinka Orionin paluukapselin uusi lämpösuoja kestää, kun se kuumenee Maan ilmakehässä.
Kapseli nostettiin joulukuussa Tyyynestämerestä. Nyt Nasan insinöörit ovat tutkineet sitä tarkoin, jopa röntgensätein.
Nasan johtaja John Honeycutt sanoi tiistaina, että oli yllättynyt siitä, kuinka hyvin sekä kantoraketti että alus Orion pärjäsivät koelennolla, kertoo verkkosivu Space.com.
”SLS vastasi kaikkiin odotuksiimme ja ylitti suurimman osan niistä”, Honeycutt sanoi.
Orion-ohjelman johtaja Howard Hu kehui Orionin astronauteille suunniteltua moduulia. Hän muistutti, että Nasa sai toteutettua lennolle suunnitellut 161 testiä. Lisäksi tehtiin vielä 21 testiä.
Orionin lämpösuoja tosin menetti suojaavaa materiaalia enemmän kuin odotettiin, kertoo verkkosivu Space.com.
Oikaisu 9.3. kello 17.20: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että ihminen palaa Kuuhun 23 vuoden tauon jälkeen. Tosiasiassa ihminen palaa Kuuhun 50 vuoden tauon jälkeen.
Oikaisu 9.3. kello 17.30: Tosiasiassa ihminen palaa Kuuhun lähes 53 vuoden tauon jälkeen, eikä 50 vuoden tauon jälkeen. Nasan mukaan mahdollinen lento toteutuisi marraskuussa 2025.